Шестеро португальців подали до суду проти 32 країн через бездіяльність щодо зміни клімату
Фото: Frederick Florin

Шестеро португальців подали до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) позови проти 32 країн через їхню бездіяльність щодо змін клімату, пише BBC.

Ця справа є першою у своєму роді, яку подали до ЄСПЛ у Страсбурзі. Португальці судяться проти всіх країн-членів ЄС, Великої Британії, Норвегії, Росії, Швейцарії та Туреччини.

Якщо ЄСПЛ схвалить позов, то це може мати юридичні наслідки для залучених урядів. Суд зобов’яже 32 країни одночасно посилити свої кліматичні заходи шляхом скорочення викидів парникових газів і поступової відмови від викопного палива. Перше засідання відбулося вчора, 27 вересня.

Шестеро заявників у віці від 11 до 24 років звинувачують країни в бездіяльності щодо зміни клімату та нездатності скоротити викиди парникових газів настільки, щоб досягти цілі Паризької угоди щодо обмеження глобального потепління до 1,5C.

Вони стверджують, що лісові пожежі, які відбуваються в Португалії щороку з 2017 року, є прямим наслідком глобального потепління. А також, що їхні фундаментальні права людини, включно з правом на життя, приватним життям, сімейним життям та свободою від дискримінації, порушуються через небажання урядів боротися зі зміною клімату.

Португальці заявили, що вже зазнали "значних наслідків", особливо через надвисоку температуру в Португалії. Деякі з них страждають від екологічної тривоги, алергії та респіраторних захворювань, зокрема астми.

Ніхто з позивачів не вимагає матеріальної компенсації.

"Я хочу зелений світ без забруднення, я хочу бути здоровою. Я в цій справі, тому що дуже переживаю за своє майбутнє. Я боюся того, як у майбутньому виглядатиме місце, де ми живемо", — каже 11-річна Маріана, наймолодша із позивачів.

Їхні адвокати будуть стверджувати у суді, що політика 32 держав спрямовує світ у напрямку глобального потепління, яке до кінця століття підвищить загальну температуру на 3°C.

"Без термінових дій з боку урядів молоді заявники, які беруть участь у цій справі, зіткнуться з нестерпною спекою, яка завдасть шкоди їхньому здоров’ю та добробуту. Ми знаємо, що ці країни можуть зробити набагато більше, щоб це зупинити, проте вони вирішують нічого не робити", — каже Геаройд О Куінн, директор Global Legal Action Network (GLAN), яка підтримує заявників.

Дослідження Lancet у 2021 році показало, що кліматична тривога та невдоволення реакцією уряду на зміну клімату були широко поширені серед дітей і молодих людей у ​​всьому світі та впливали на їх повсякденне функціонування.