Площу в Чернівцях повернуть до історичних меж та доповнять елементами AR — фото
Фото: скриншот відеопрезентації

У Чернівцях презентували роботу, яка виграла у конкурсі реконструкції Центральної площі. Про це повідомив заступник міського голови Василь Зазуляк.

Читайте нас в Telegram: головні новини коротко

Основним завданням конкурсантів було передбачити комплексне планування і благоустрій площі та створити комфортний пішохідний простір для відпочинку й дозвілля. Переміг проєкт команди архітекторів з Чернівців, Дніпра та Києва.

За проєктом змінять сучасні межі площі — їх повернуть до історичних.

Скріншот відеопрезентації роботи
Скріншот відеопрезентації роботи

Зараз Центральна площа міста поділена на кілька частин дорогою, якою їздять автомобілі та громадський транспорт. У майбутньому цю зону зроблять пішохідною, проїзд буде доступний лише для громадського транспорту.

"Однак розуміємо, що допоки не розв'яжемо питання об’їзду, проїзд Головною вулицею перекривати передчасно", — написав заступник мера Василь Зазуляк.

Зокрема, планують прибрати дерева, які прикривають будівлі, аби фасади були відкритими.

Скріншот відеопрезентації роботи
Скріншот відеопрезентації роботи

 Частину площі, де встановлено пам'ятник Шевченку, облаштують як сквер. Історично ця частина не є Центральною площею. Тут буде багато зелених насаджень, дитячі зони та місця для відпочинку. А також заберуть стіну позаду пам'ятника. За словами Зазуляка, та стіна — пережиток радянщини, її використовували як "дошку пропаганди".

Скріншот відеопрезентації роботи
Скріншот відеопрезентації роботи
Скріншот відеопрезентації роботи
Скріншот відеопрезентації роботи

Площу планують зробити як першу в Європі інтерактивну з освітньо-розважальними елементами. Зокрема, розширити елементами доповненої реальності — відтворять частини будівель, яких уже немає, та пам'ятник "Пієта". За словами Зазуляка, креслення пам'ятника не збереглися, відтак відтворити його первинний вигляд не зможуть. Тож планують зробити це у формі голограми.

Скріншот відеопрезентації роботи
Скріншот відеопрезентації роботи

Також вся площа буде без сходів — для забезпечення інклюзивного доступу. "Жодних рівнів чи незрозумілих "перепадів". До речі, це одна з основних зауваг, що звучала на громадських обговореннях. Тож це було прописано в завданні до конкурсу", — додав Зазуляк.

Загалом у конкурсі брали участь 44 учасники. За словами Зазуляка, вдалі елементи інших проєктів також братимуть до уваги. До 24 березня всі конкурсні роботи будуть представлені у центрі Миколайчука. Охочі можуть залишити свої відгуки.