Соціальні стипендії тепер зможе отримувати ще одна категорія студентів
Фото: Unsplash

З 2024 року студенти закладів фахової передвищої та вищої освіти, які були в російському полоні, ув’язнені або в будь-який інший спосіб позбавлені свободи через війну, зможуть отримувати соціальну стипендію. Також на неї можуть претендувати їхні діти, повідомили в Мінсоцполітики.

Для того, щоб отримати соціальну стипендію, такі студенти мають подати витяг з Єдиного реєстру осіб, який підтверджує, що їх позбавляли свободи внаслідок збройної агресії проти України. Для дітей батьків, які були в полоні, треба виписку або копію рішення (протоколу) про встановлення факту позбавлення особистої свободи.

Також для учасників бойових дій та їхніх дітей уряд спростив перелік документів, на основі яких призначатиметься стипендія. Достатньо буде надати довідку про безпосередню участь у бойових діях, якщо ще немає посвідчення УБД.

Крім того, оптимізували процедуру отримання соцдопомоги для певних категорій осіб. Зокрема, для:

  • осіб з інвалідністю з дитинства та дітей з інвалідністю
  • осіб, які не мають права на пенсію, та осіб з інвалідністю

Відтепер, щоб її оформити, можна буде використовувати скановану копію витягу з акта огляду медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) або медичного висновку про дитину з інвалідністю.

Такі зміни зумовлені тим, що під час дії воєнного стану в Україні паперові документи, необхідні для призначення державної соціальної допомоги, почали частіше втрачати, пояснюють у Мінсоцполітики.