МОН хоче зменшити кількість вишів за рекомендаціями Єврокомісії
Фото: Unsplash

Міністерство освіти і науки планує оптимізувати кількість вишів за рекомендаціями Єврокомісії. Про це повідомив заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький в інтерв'ю Радіо Культура.

Михайло Винницький вважає наявну систему вищої освіти "роздутою", адже в Україні працює понад 170 державних закладів вищої освіти та 85 приватних. Крім того, є територіально відокремлені структурні підрозділи, а бакалаврську освіту пропонують деякі коледжі. Зокрема, закладами освіти вважаються інститути Академій наук, де відкрита аспірантура.

За словами заступника міністра, зараз демографічна ситуація не дозволяє утримувати таку кількість закладів вищої освіти.

"15 років тому середня кількість студентів на один заклад становила 6500 осіб, сьогодні це 3500. І ця тенденція триває, а це означає, що нам потрібно зменшувати кількість вишів", — додав Винницький.

Єврокомісія пропонує Україні розробити план дій для оптимізації мережі закладів освіти. За словами посадовця, МОН уже розробило відповідний законопроєкт "Про модернізацію мережі закладів вищої освіти".

Винницький пояснив, що законопроєкт розмежує заклади так званої фахової передвищої освіти від закладів вищої освіти, тобто університети мають відмовитися від власних коледжів.

Також пропонують ліквідувати концепцію територіально відокремленого структурного підрозділу чи філії. "Складно навіть уявити, що, наприклад, у Гамбурзі існує філія Мюнхенського університету, а в Марселі — Паризького", — наголосив заступник міністра. 

Він розповідає, що територіально відокремлені структурні підрозділи мають або бути приєднаними до інших закладів освіти, або стати незалежними закладами вищої освіти. До кінця 2023 року в Україні буде щонайменше 6 таких об’єднаних закладів у різних регіонах.

Окрім того, перелік галузей і спеціальностей в Україні не гармонізовано з міжнародною стандартною класифікацією освіти, розповів Винницький. В Україні є 28 галузей освіти, а в міжнародному класифікаторі їх 10. Тому МОН запропонувало для громадського обговорення новий перелік галузей і спеціальностей та отримало 1500 різних пропозицій від громадян та установ.

Винницький додав, що зараз триває завершальний етап консультацій з іншими центральними органами виконавчої влади.