Засоби контрацепції в Люксембурзі стануть безплатними
Фото: Unsplash

З 1 квітня 2023 року в Люксембурзі засоби контрацепції стануть повністю безплатними, включно з таблетками для екстреної контрацепції. Про це повідомили в Міністерстві охорони здоров’я Люксембургу, пише Luxembourg Times.

Люди отримуватимуть повне відшкодування за таблетки для екстреної контрацепції, навіть якщо у них немає рецепта.

Наразі Національний фонд медичного страхування Люксембургу CNS відшкодовує 80% вартості за певні контрацептиви для жінок віком до 30 років. З 1 квітня відшкодування вже буде 100%, а список контрацептивів, за які можна отримати відшкодування, розширять й скасують будь-які вікові обмеження.

Контрацепція, яка буде повністю безоплатною: протизаплідні таблетки, екстрена контрацепція, контрацептивні пластирі та кільця, ін’єкції, імплантати, спіраль, а також вазектомія й перев'язка маткових труб, повідомили в уряді.

Однак це законодавство не поширюється на чоловічий презерватив, який також використовується для профілактики захворювань, що передаються статевим шляхом. За словами міністра охорони здоров’я Полетти Ленерт, це тому, що існують організації, які безплатно роздають презервативи, зокрема Червоний Хрест, групи профілактики ВІЛ та ЛГБТК+ організації.

Відповідно до Європейського атласу контрацепції за 2023 рік, Люксембург посів четверте місце з 85,2% серед країн за легкий доступ до засобів контрацепції. Англія (96,9%), Франція (93,2%) і Бельгія (91,1%) увійшли до трійки лідерів у списку.