Суд Алабами визнав заморожені ембріони дітьми: які це може мати наслідки
Фото: Instituto Bernabeu

Верховний суд штату Алабама (США) постановив, що заморожені ембріони – це вже люди,  тому за їх знищення може бути передбачена відповідальність. Про це пише The Washington Post.

Це рішення, на думку захисників репродуктивних прав, може поставити під загрозу процедуру екстракорпорального запліднення (ЕКЗ) і вплинути на сотні тисяч пацієнтів, які її потребують.

Справа в Алабамі стосується того, чи може пацієнт, який помилково знищив заморожені ембріони інших пар, понести відповідальність за позовом про протиправну смерть. Суд вирішив, що таки може, адже "ненароджені діти теж є дітьми", і фактично надав заплідненим яйцеклітинам такий самий захист, як і народженим дітям.

У 2018 році в Алабамі надали повні особистісні права зародкам, але тоді не згадувалося про заморожені ембріони. До того ж у штаті існує майже повна заборона абортів.

Прихильники прав на аборти кажуть, що рішення є "логічним" наступним кроком для руху проти абортів, яке прагне широко визначити людське життя.

Водночас рішення суду ставить під загрозу процедуру ЕКЗ. Оскільки, щоб для якнайбільшого шансу завагітніти, створюють кілька ембріонів. Таким чином, у випадку, якщо пацієнтці не вдасться завагітніти з першого разу, були й інші спроби. У результаті фахівці якомога більше яйцеклітин запліднюють та зберігають їх в замороженому стані. Після того як пацієнтка завагітніє, вибір, що робити з ембріонами, які залишилися, може бути складним.

Є ймовірність, що деякі пацієнти відмовляться від процедури, а медичні установи неохоче погоджуватимуться на ЕКЗ, побоюючись відповідальності за утилізацію запліднених яйцеклітин.

Зокрема, у Медичній асоціації штату Алабама вважають, що рішення суду може зробити ЕКЗ дорожчим або призвести до закриття клінік із лікування безпліддя чи переїзду за межі штату через підвищений ризик судових позовів.

Судді відмахнулися від таких занепокоєнь, зазначивши, що саме законодавча влада має забезпечити правовий захист "ненародженого життя" без винятків. Головний суддя Верховного суду Алабами Том Паркер, досліджуючи "святість ненародженого життя", цитував Біблію.

"Людське життя не може бути неправомірно знищено, не викликаючи гніву святого Бога, який розглядає знищення Свого творіння як образу для себе. Навіть до народження всі люди носять образ Бога, і їх життя не можна знищити, не знищивши Його слави", — сказав Паркер.

Зокрема, з постанови не було зрозуміло, чи дозволять утилізувати ембріони у будь-який момент або з будь-якою метою. Судді зазначили, що позивачі підписали контракти, в яких вони погодилися, що їхні ембріони можуть бути знищені або передані на дослідження, якщо вони залишатимуться замороженими понад пʼять років.

На думку віцепрезидентки з питань державної політики в Інституті Гутмахера Келлі Баден, рішення суду демонструє, що скасування постанови "Ро проти Вейда" наділило суддів і законодавців повноваженнями обмежувати не лише аборти.

"Ро проти Вейда" (англ. Roe v. Wade) — історичне рішення Верховного суду США 1973 року, яким стверджено, що Конституція США захищає свободу вагітної жінки здійснити аборт без надлишкових державних обмежень.

У червні 2022 року Верховний суд США ухвалив, що Конституція США не передбачає права на аборт і штати мають право регулювати цю сферу самостійно, і скасував дію рішення у справі "Ро проти Вейда".