Три фото, присвячені війни в Україні, здобули премію Siena Photo Awards 2023
Фото: Salwan Georges/Siena Awards 2023

Організатори Siena International Photo Awards 2023 оголосили переможців конкурсу. Три фото, присвячені війни в Україні, здобули перемогу, вибрані фото опублікувало The Guardian.

Світлини переможців будуть виставлені в італійському місті Сієна до 19 листопада.

У категорії "Документалістика та фотожурналістика" перше місце посіла фотографія "Херсонський хлопчик" від фотографа Андраса Д. Гайду. Фото було зроблене 11 листопада 2022 року, коли українські війська звільнили Херсон від російської окупації.

"На людній площі натовп замовкає під час виступу президента Володимира Зеленського. 13-річний Гліб уважно слухає у першому ряду: після місяців страху та невпевненості вперше після початку війни він може вийти з дому", — йдеться в описі до світлини.

Фото: Andras D Hajdu/Siena Awards 2023
Фото: Andras D Hajdu/Siena Awards 2023

У категорії "Найкращий автор" перемогу здобув фотодокументаліст Вольфганг Шван з фотопортретом Олени Курило з Чугуєва, Харківської області. Світлина була зроблена 24 лютого 2022 року. Тоді російська ракета влучила у будинок жінки.

У 2022 році Шван присвятив свою роботу війні в Україні, знявши атаки на мирних жителів та їх переміщення, а також він задокументував життя в окопах Донбасу та щоденні реалії в країні.

Фото: Wolfgang Schwan//Siena Awards 2023
Фото: Wolfgang Schwan//Siena Awards 2023

Фотографією року визнали роботу американського фотожурналіста, лавреата та фіналіста Пулітцерівської премії Сальвана Джорджеса. 5 березні 2022 року він зробив фото на залізничному вокзалі в Одесі, яке назвав "Георгій".

На фото Георгій Кебурія прощається зі своєю дружиною Маєю та дітьми, які сіли в потяг до Львова. "Сотні жінок і дітей, які втекли з таких міст, як Маріуполь, Херсон і Миколаїв, відчайдушно намагаються сісти на потяг до безпечного місця, перш ніж війна досягне їхнього міста. Тим часом такі люди, як Георгій, повинні залишитися, щоб боротися", — йдеться в описі.

Зокрема, ця світлина стала однією з найкращих у 2022 році за версією "The Guardian" та була обрана до списку "100 найкращих фотографій 2022 року" за версією журналу "Time".

"Я відклав камеру. Це могло бути їхнє останнє прощання: я не мав права його переривати. Але чоловік мені кивнув, тож я почав фотографувати. Я помітив, що плачу за камерою. Коли потяг рушив, чоловік ішов за ним вздовж платформи. Коли він вже не встигав, він повернувся до мене зі сльозами на очах. Ми стояли разом мовчки", — розповів Сальван Джорджес.

Фото: Salwan Georges/Siena Awards 2023
Фото: Salwan Georges/Siena Awards 2023

Siena International Photo Awards (SIPA Contest) — це фотоконкурс для професійних фотографів, аматорів і студентів з усього світу. Його оцінює міжнародна група експертів, до складу якої входять відомі фотографи, редактори та колекціонери фотографій. Вперше нагороди вручили у 2015 році.

За словами організаторів, SIPA є частиною ширшого проєкту Siena Awards. Це спроба об’єднати людей з усього світу, які захоплені не лише фотографією, але й глобальними зв’язками, культурним обміном і мистецтвом як каталізатором змін.