Цього року у Венеції заборонять великі туристичні групи та гучномовці
Фото: Unsplash

Міська влада Венеції обмежить туристичні групи й заборонить використання гучномовців для гідів. Нові правила набудуть чинності з 1 червня, йдеться на сайті міської ради.

Міська рада має намір обмежити прогулянкові туристичні групи до 25 осіб. Зокрема, вони не матимуть права зупинятися на мостах, вузьких вуличках чи місцях проходу. Використання гучномовців, які можуть викликати "плутанину та занепокоєння", також буде заборонено.

Правила поширюються на центр Венеції та острови Мурано, Бурано і Торчелло. Вони спрямовані на захист мешканців від шуму та неприємностей. А також зміни є частиною зусиль влади з обмеження масового туризму та його негативного впливу на місто-лагуну на півночі Італії.

Членкиня ради з питань безпеки Елізабетта Пеше описала ці нововведення, як "важливий захід, спрямований на покращення управління групами", а також "сприяння сталому туризму та гарантування захисту та безпеки міста". Музеї Венеції вже обмежили групи відвідувачів до 25 осіб одночасно.

Раніше цього року влада Венеції оголосила про плани стягувати з одноденних мандрівників плату за вхід до міста в розмірі 5 євро, щоб зупинити надмірний туризм.

У 2021 році великим круїзним лайнерам заборонили заходити в історичний центр Венеції через канал Джудекка після того, як судно врізалося в гавань. Критики також стверджували, що кораблі забруднюють навколишнє середовище та розмивають фундамент міста, яке страждає від регулярних повеней.

У липні 2023 року ЮНЕСКО попередила, що місту загрожує "незворотна" шкода через різноманітні проблеми від кліматичної кризи до масового туризму. Організація розглядає можливість внести італійське місто до списку об'єктів всесвітньої спадщини, які перебувають під загрозою, частково через вплив масового туризму.