Венеція планує ввести плату для одноденних туристів у розмірі €5
Фото: Unsplash

З весни 2024 року Венеція введе плату за вʼїзд у місто для одноденних туристів, щоб зменшити їхню кількість, пише The Guardian.

Проєкт передбачає, що усі відвідувачі Венеції віком від 14 років повинні будуть сплатити збір і забронювати вхід до міста заздалегідь. Водночас мешканці, студенти та туристи, які залишаються на ніч у місті — будуть звільнені від збору.

Надмірний туризм визнаний актуальною проблемою для Венеції.

Площа міста становить лише 7,6 кв. км. У 2019 році вона прийняла майже 13 мільйонів туристів, згідно з італійським національним інститутом статистики. Очікується, що в найближчі роки кількість відвідувачів перевищить рівень, що був до пандемії.

"Регулювання туристичних потоків у певні періоди є необхідним, але це не означає закриття міста. Венеція завжди буде відкрита для всіх. Мета полягає в тому, щоб перешкодити щоденному туризму в певні періоди, відповідно до крихкості та унікальності міста", — сказав мер Венеції Луїджі Бруньяро.

За словами члена міської ради з питань туризму Сімоне Вентуріні, такий крок — це спроба знайти баланс між правами тих, хто живе, навчається або працює у Венеції, і тих, хто відвідує місто.

Зокрема, він додав, що йдеться не про заробіток грошей, оскільки запропонована плата в 5 євро покриє лише витрати на саму схему платежів.

У 2021 році великим круїзним лайнерам заборонили заходити в історичний центр Венеції через канал Джудекка після того, як судно врізалося в гавань. Критики також стверджували, що кораблі забруднюють навколишнє середовище та розмивають фундамент міста, яке страждає від регулярних повеней.

У 1987 році культурна агенція ЮНЕСКО внесла Венецію до свого списку культурної спадщини як "надзвичайний архітектурний шедевр", але попередила про необхідність "більш сталого управління туризмом".

31 липня 2023 року організація попередила, що місту загрожує "незворотна" шкода через різноманітні проблеми від кліматичної кризи до масового туризму. ЮНЕСКО розглядає можливість внести італійське місто до списку об'єктів всесвітньої спадщини, які перебуває під загрозою, частково через вплив масового туризму.