У 2023 році українці подали найбільше скарг мовному омбудсмену
Фото: Unsplash

Протягом 2023 року українці подали 3692 звернення про порушення мовного закону. Це найбільша кількість скарг за час існування офісу мовного омбудсмена і на 30% більше проти 2022 року. Про це йдеться на сайті уряду України.

За словами уповноваженого із захисту державної мови Тараса Кременя, така статистика свідчить як про збільшення кількості порушень мовного закону, так і про критичну чутливість українців до відстоювання своїх мовних прав.

"В умовах війни державна мова стала серед головних чинників національної безпеки, символом боротьби проти ворога, фактором гідності та свободи", — зазначив Кремінь.

Майже половина звернень (1822) пов’язані з порушеннями у сфері обслуговування споживачів. Зокрема, 992 звернення стосуються відсутності української версії сайтів інтернет-магазинів та інтернет-представництв, 615 — порушень безпосередньо під час обслуговування, ще 215 — відсутності інформації про товари та послуги державною мовою.

Сфера інформації для загального ознайомлення та реклами посіла друге місце за кількістю зареєстрованих звернень — 557.

У 2023 році громадяни надіслали 156 звернень щодо порушень законодавства педагогічними та науково-педагогічними працівниками закладів дошкільної, загальної середньої та вищої освіти, а також 170 звернень щодо освіти дорослих.

Водночас 186 звернень надійшло щодо порушень в органах державної влади та місцевого самоврядування, ще 61 — в установах комунальної та державної власності. "Це далеко не та статистика, яку повинна демонструвати влада. Вважаю, що це неприпустимо!" — заявив Тарас Кремінь.

Високою також є кількість скарг щодо порушень у сфері культури (103 звернення) та в медіа (174 звернення).

Найбільше звернень надійшло щодо порушень, здійснених у Києві (1345 випадків), Харківській (516), Одеській (486), Дніпропетровській (316), Київській (153), Запорізькій (63), Львівській (59), Полтавській (54) та Миколаївській (53) областях.

Зокрема, в столиці у 2023 році громадяни зафіксували в більш ніж півтора раза більше порушень, ніж у 2022 році, та втричі більше, ніж у 2021-му.

"Тож ухвалення місцевих мовних програм та суворий контроль за дотриманням мовних прав громадян у всіх сферах суспільного життя має стати серед пріоритетів очільників громад у цьому році", — підкреслив Кремінь.

Фото: Тарас Кремінь / Facebook
Фото: Тарас Кремінь / Facebook