У 2023 році українці подали найбільше скарг мовному омбудсмену
Фото: Unsplash

Протягом 2023 року українці подали 3692 звернення про порушення мовного закону. Це найбільша кількість скарг за час існування офісу мовного омбудсмена і на 30% більше проти 2022 року. Про це йдеться на сайті уряду України.

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

За словами уповноваженого із захисту державної мови Тараса Кременя, така статистика свідчить як про збільшення кількості порушень мовного закону, так і про критичну чутливість українців до відстоювання своїх мовних прав.

"В умовах війни державна мова стала серед головних чинників національної безпеки, символом боротьби проти ворога, фактором гідності та свободи", — зазначив Кремінь.

Майже половина звернень (1822) пов’язані з порушеннями у сфері обслуговування споживачів. Зокрема, 992 звернення стосуються відсутності української версії сайтів інтернет-магазинів та інтернет-представництв, 615 — порушень безпосередньо під час обслуговування, ще 215 — відсутності інформації про товари та послуги державною мовою.

Сфера інформації для загального ознайомлення та реклами посіла друге місце за кількістю зареєстрованих звернень — 557.

У 2023 році громадяни надіслали 156 звернень щодо порушень законодавства педагогічними та науково-педагогічними працівниками закладів дошкільної, загальної середньої та вищої освіти, а також 170 звернень щодо освіти дорослих.

Водночас 186 звернень надійшло щодо порушень в органах державної влади та місцевого самоврядування, ще 61 — в установах комунальної та державної власності. "Це далеко не та статистика, яку повинна демонструвати влада. Вважаю, що це неприпустимо!" — заявив Тарас Кремінь.

Високою також є кількість скарг щодо порушень у сфері культури (103 звернення) та в медіа (174 звернення).

Найбільше звернень надійшло щодо порушень, здійснених у Києві (1345 випадків), Харківській (516), Одеській (486), Дніпропетровській (316), Київській (153), Запорізькій (63), Львівській (59), Полтавській (54) та Миколаївській (53) областях.

Зокрема, в столиці у 2023 році громадяни зафіксували в більш ніж півтора раза більше порушень, ніж у 2022 році, та втричі більше, ніж у 2021-му.

"Тож ухвалення місцевих мовних програм та суворий контроль за дотриманням мовних прав громадян у всіх сферах суспільного життя має стати серед пріоритетів очільників громад у цьому році", — підкреслив Кремінь.

Фото: Тарас Кремінь / Facebook
Фото: Тарас Кремінь / Facebook