У Гренландії на місці розталих льодовиків утворюються болота: як це впливає на світ
Фото: Michael_PhD

На великих ділянках розталого крижаного покриву Гренландії зараз утворюється рослинність. Також там у чотири рази збільшилася кількість водно-болотних угідь, які виробляють метан, пише The Guardian.

Зазначається, що це загрожує збільшенням викидів парникових газів, підвищенням рівня моря і нестабільністю ландшафту.

Дослідники задокументували зміни з 1980-х років. З того часу великі площі льоду замінили безживні скелі, заболочені чагарниками. Це призвело до зміни навколишнього середовища у Гренландії.

Аналіз супутникових знімків показав, що за останні три десятиліття розтануло приблизно 28 500 квадратних кілометрів льодовикового щита і льодовиків Гренландії — це 1,6% загального крижаного покриву острова й еквівалентно площі Албанії.

У міру того, як тане крига у Гренландії, площа землі з рослинністю там збільшилася на 87 474 квадратних кілометри — це понад удвічі більше, ніж було на момент початку дослідження. Найбільше розповсюдження густої болотної рослинності зафіксували на околицях поселення Кангерлуссуак на південному заході та в окремих районах на північному сході.

Фото: Michael_PhD
Фото: Michael_PhD

Вчені кажуть, що підвищення температури повітря спричиняє танення льоду. З 1970-х років регіон нагрівається вдвічі швидше, ніж у середньому по світу. Середня річна температура повітря у Гренландії з 2007-го до 2012 року була на 3°C вищою, ніж з 1979-го до 2000 року.

"Ми бачили ознаки того, що втрата льоду викликає реакції, які призведуть до подальшого танення криги й "озеленення" Гренландії. Коли крижаний покрив зменшується, оголюючи скелі, на яких зʼявляються чагарники. Водночас вода від розталого льоду переміщує осад і мул, що врешті-решт утворює болота", — сказав Джонатан Керрівік, науковець з Університету Лідса і співавтор дослідження.

За словами провідного автора доктора Майкла Граймса, поширення рослинності, яке відбувається разом із таненням крижаного покриву й льодовиків, значно змінює перебіг осаду й поживних речовин у прибережних водах.

"Ці зміни мають вирішальне значення, особливо для корінного населення, чия традиційна практика полювання залежить від стабільності цих делікатних екосистем. Крім того, втрата маси льоду в Гренландії є суттєвим фактором глобального підвищення рівня моря, яка створює значні проблеми як зараз, так і в майбутньому", — додав Граймс.

Дослідники використали свої висновки, щоб розробити модель для прогнозування тих територій Гренландії, які, ймовірно, зазнають "значних і стрімких" змін у майбутньому.