У Греції археологи знайшли 1600-річний винний магазин римської епохи
Фото: Scott Gallimore

Археологи виявили 1600-літню винну крамницю римської епохи в стародавньому місті Сікіон на півдні Греції. Вона була зруйнована "раптовою подією", можливо, землетрусом або обвалом будівлі, пише Arkeonews.

Археологічні розкопки також допомогли знайти цілий комплекс, у якому розміщувався винний магазин. Там було багато майстерень, обладнаних печами та приладами для вичавлювання винограду чи оливок.

Фото: Scott Gallimore
Фото: Scott Gallimore

Окрім вина, у магазині могли продаватися й інші продукти, наприклад, оливкова олія. Попри велику кількість знахідок, дослідникам поки що важко визначити конкретні типи вин, які продавалися в цьому закладі.

"На жаль, у нас немає прямих доказів того, які саме сорти вина могли продаватися. У нас є деякі свідчення про виноградні кісточки Vitis vinifera, але зараз ми не можемо сказати нічого конкретнішого", — сказав археолог Скотт Галлімор.

На місці експерти виявили мармурові стільниці та різні посудини з бронзи, скла та кераміки. А також розбиті посудини та колекцію з 60 монет, розкиданих на підлозі, що дає уявлення про останні моменти стародавнього закладу.

Більшість монет датуються епохою Констанція II, яка тривала з 337 до 361 року. Найпізніша монета в колекції була викарбувана між 355 і 361 роками.

Фото: Scott Gallimore
Фото: Scott Gallimore

Те, що монети були розкидані на підлозі магазину, свідчить, що вони зберігалися разом, можливо, в керамічному контейнері або в якомусь мішку. А раптова подія, яка зруйнувала магазин, призвела до того, що цей контейнер впав і розкидав монети, залишивши заклад у руїнах.

Руйнування могло бути спричинене землетрусом або можливим обвалом даху через надмірну кількість опадів, додав Галлімор. Великий комплекс із магазином був покинутий на початку V століття нашої ери, можливо, приблизно під час руйнівної події.