У конструкторі Balbek Bureau з відбудови хатин з’явилися нові регіони
Фото: Роман Маленков

Архітектурна дизайн-студія Balbek Bureau додала до онлайн-конструктора з відбудови сільських будинків Миколаївську та Запорізьку області. Про це компанія повідомила в соціальних мережах.

"Через близькість фронту та часткову окупацію ми досліджували цей історично мультикультурний регіон переважно з відкритих джерел. Ті кілька експедицій, які нам вдалося організувати, не принесли бажаних результатів: руйнування будинків були значними, села подекуди знищені вщент", – зазначають Balbek Bureau.

За словами архітекторів, попри знищені села, їм вдалося зібрати багато спогадів із сімейних архівів знайомих. Великий внесок у базу фотографій "Батьківська хата" зробив волонтерський проєкт "Old Khata Project". Також приклади будинків надсилав засновник бюро Слава Балбек, який перебував на Миколаївщині й відзняв цілу вулицю 1958 року з сільських хат, з великою кількістю характерних елементів оздоблення.

Фото: Роман Маленков
Фото: Роман Маленков
Фото: Balbek Bureau
Фото: Balbek Bureau

Тепер конструктор дає змогу створити готову інструкцію з відбудови свого житла разом із PDF-файлом, планами, кресленнями й технічним описом, переліком матеріалів оздоблення для Запорізької та Миколаївської областей.

Автори проєкту RE:Ukraine Villages зазначають, що на Миколаївщині вперше зустріли та додали до конструктора новий характерний матеріал для оздоблення та декору – ліпнину.

Фото: old khata project
Фото: old khata project

"Ліпних елементів тут вдвічі-втричі більше, ніж цегляних, що знайшло відображення в доступних для вибору опціях конструктора. Цеглу зазвичай не фарбують, втім, прикрашені ліпниною будинки часто бувають блакитних чи сірих відтінків, з білим декором", – пишуть архітектори.

Фото: Balbek Bureau
Фото: Balbek Bureau

А для Запорізької області архітектори відобразили в конструкторі характерні колірні гами й декор. Типовими для області є поєднання відтінків блакитного, бірюзового, зеленуватого та білого. За результатами дослідження в онлайн-конструкторі втілені можливості додавати тяги по периметру фасаду, фронтони та центральний елемент – пілястру.

Фото: Balbek Bureau
Фото: Balbek Bureau
  • В онлайн-конструкторі RE:Ukraine Villages можна створити віртуальний будинок за дизайн-кодом обраного з шести областей: Київської, Чернігівської, Сумської, Харківської, Миколаївської та Запорізької.Також можна отримати рекомендації з будівництва або відновлення такого житла. Після проходження всіх кроків користувач отримує pdf-альбом з кресленнями, інструкціями та технічним описом. Файл також містить рекомендації оздоблювальних матеріалів.
  • За словами організаторів, проєкт стане у пригоді людям, чиї будинки пошкоджені внаслідок війни, а також тим, хто планує будувати сільське житло з нуля і шукає готове планове рішення.
  • Мета проєкту – зберегти органічний образ українських сіл та не дати стерти його типовою забудовою, а також зробити процес відновлення житлових будинків простим і доступним для людей з різними статками й потребами.
  • Нагадаємо, онлайн-конструктор RE:Ukraine Villages почали створювати ще в червні 2022 року, після деокупації частини Київщини. Завдяки практикам digital-архітектури Balbek Bureau сформулювали дизайн-код цієї місцевості.