У Києві хочуть встановити меморіальну дошку та бюст дисиденту Василю Стусу
Фото: РБК Україна

У Києві меморіальну дошку та бюст поету і дисиденту Василю Стусу хочуть встановити на будинку, де він жив, на вулиці Чорнобильській, 13-А. Про це повідомив народний депутат Роман Грищук.

Читайте нас в Telegram: головні новини коротко

За його словами, у Києві немає повноцінного пам'ятника поету. Є кілька меморіальних дощок та камінь-згадка у сквері на "Житомирській".

"Маємо не тільки очищати спільний простір від насаджених російських ідолів, але й створювати свій український", — зазначив він.

За словами Грищука, ідея пам'ятника виникла ще рік тому. Її підтримали син шістдесятника Дмитро Стус, жителі будинку й Святошинська РДА.

Василь Стус — поет-шістдесятник, перекладач, літературознавець та літературний критик, правозахисник, член Української Гельсінської групи. Він був одним із найактивніших представників українського дисидентського руху. Брав участь в акції протесту в київському кінотеатрі "Україна" в 1965 році на прем'єрі стрічки "Тіні забутих предків" Сергія Параджанова. У 1991 році його посмертно нагородили премією імені Тараса Шевченка, а у 2005 році надали звання "Герой України".