У Києві облаштують шість парків та скверів за всіма умовами безбар’єрності — фото
Фото: КМДА

У 2024 році Київ відновить парки та сквери із забезпеченням усіх вимог безбар’єрності. Першочергово облаштують об’єкти, які перебувають у безпосередній близькості до медичних закладів. Про це повідомив заступник директора Департаменту захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА Євген Чугаєв.

До облаштування зелених зон доєднається центр реабілітації і протезування для постраждалих від війни Superhumans Center.

В КМДА повідомляють, для формування безбар’єрних умов, інклюзивних і комфортних середовищ для військових та цивільних громадян у 2024 році заплановано облаштувати:

  • сквер на розі вулиць Володимира Винниченка та Павлівської в Шевченківському районі біля Республіканської клінічної лікарні МОЗ України;
  • сквер у пров. Чеховському в Шевченківському районі біля Інституту травматології та ортопедії НАМН України;
  • сквер на вул. Федора Максименка, 19;
  • парк культури та відпочинку "Пуща-Водиця" в Оболонському районі біля Київського міського клінічного госпіталю ветеранів війни;
  • сквер на вул. Митрополита Андрея Шептицького, 5, у Дніпровському районі біля амбулаторії № 3;
  • парк біля Центру культури та мистецтв Дніпровського району поруч із Київською міською клінічною лікарнею № 11.

За словами Чугаєва, сходи та супутні елементи в парках будуть проєктувати із дотриманням вимог інклюзивності. Передбачено влаштування тактильних смуг на прилеглих просторах. На всіх частинах пішохідного шляху, що перевищує ухил 5%, встановлять пандуси.

Фото: КМДА
Фото: КМДА

Під час проєктування тротуарів і пішохідних доріжок враховуватиметься ширина смуги руху крісла колісного, людини на милицях, із ходунками, з дитячим візочком. Тож мінімальна ширина пішохідних доріжок для двобічного руху становитиме не менш як 1,8 м.

Лавки розташують у спеціальних кишенях чи на тротуарах. Біля них буде місце принаймні для однієї особи на кріслі колісному або для дитячого візка.

Фото: КМДА
Фото: КМДА

Також встановлять екологічні вуличні меблі, ігрове обладнання та спортивне знаряддя. Ігрові дитячі майданчики облаштують ударопоглинальним покриттям – піщаним, ущільненим піщаним на ґрунтовій основі або гравійній крихті, м’яким гумовим або синтетичним.

В КМДА повідомляють, що на перехрестях основних пішохідних шляхів будуть встановлені навігаційні покажчики. Крім того, в добре освітлених зонах розмістять пілони з план-мапою місцевості. Інформація на них буде дублюватися з використанням шрифту Брайля.