У Києві відбудеться виставка старовинних ялинкових прикрас за різні періоди
Фото: Unsplash

У музеї історії міста Києва 23 листопада відкриється виставка старовинних ялинкових прикрас "Київська ялинка від XIX століття до сьогодення", що дозволить відвідувачам поринути в атмосферу різдвяного Києва різних періодів, повідомляє КМДА.

На виставці у спеціально облаштованих інтер'єрах за різні періоди з ХІХ до кінця XX століття можна буде побачити оригінальні ялинкові прикраси часів кайзера Вільгельма, що використовувались з метою пропаганди. А також ведмедика 40-х років, знайденого у руїнах перед Михайлівською площею, Діда Мороза, якого намалював художник Григорій Світлицький у 1926 році, та ковзани 1920-х років.

За словами організаторів, особливе місце в експозиції посідає саме ялинка як головний атрибут свята та іграшки до неї. У кожному інтер’єрі відвідувачі зможуть побачити ялинку, оздоблену актуальними на той час прикрасами. На виставці будуть представлені зразки ялинкових прикрас з особистої колекції Марини Лук’янової з середини ХІХ століття і до 1990-х років. Чимало з них мають унікальну історію та є ексклюзивними.

"Українська різдвяна іграшка — це як код, визначна ознака ДНК часу. Це невіддільна частина нашої історії, яку важливо пізнавати та досліджувати. Ми показуємо найрізноманітніші ялинкові прикраси, аби максимально занурити відвідувача в атмосферу конкретного періоду: дорадянська писанка з порцеляни та сусального золота 1907 року, перші фігурні скляні прикраси 1920-х рр., Святий Миколай з вати та пап’є-маше 1930-х рр., іграшки українських артілей 1950-1960-х рр., а ще дротові, картонажні, лавсанові та пластикові іграшки", — зауважує колекціонерка Марина Лук’янова.

Окрім цього, відвідувачі зможуть побачити живописні та графічні роботи українських митців із зображенням зимового Києва з фондів Музею історії міста Києва.