У Монпельє забудовників зобов'язали додавати витвори мистецтва до будинків
Фото: Pixabay

У французькому місті Монпельє забудовники мають додавати витвори мистецтва до житлових будинків. Це перше місто у світі, яке зобов’язує включати мистецтво в процес архітектурного проєктування, передає TheMayor.

На меті влади — перетворити середземноморське місто на справжній художній музей просто неба, зробивши сучасне мистецтво частиною повсякденного життя та середовища проживання мешканців, а не просто зберігаючи його в музеях.

Регламент визначає, що тепер кожен девелопер повинен інтегрувати у свій проєкт роботу, підтверджену Copaqo, комітетом, відповідальним за художнє управління ініціативою. Робота комітету полягає в тому, щоб уникнути преференційного ставлення до артистів.

Бюджет, виділений на введення в експлуатацію мистецтва, повинен становити щонайменше 1% від ціни, сплаченої за земельну ділянку, на якій побудовано будівлю, з мінімальною вартістю 10 000 євро.

Що стосується формату мистецького твору, то тут є багато свободи дій, оскільки це може бути скульптура, фреска, вуличне мистецтво чи інсталяція.

Згідно з новим правилом, до 2026 року в мегаполісі Монпельє має бути відкрито близько сотні робіт.