У підвалі в Антверпені знайшли викрадені картини Шагала та Пікассо
Фото: Parquet Of Namur

У бельгійському Антверпені знайшли викрадені 14 років тому картини Марка Шагала і Пабло Пікассо. Вони неушкоджені та збереглись в оригінальних рамах, пише The Guardian.

Обидва твори мистецтва — кубістичний портрет Tête ("Голова", 1971) Пікассо і Lʼhomme en prière ("Людина в молитві", 1970) Шагала — викрали з будинку ізраїльського колекціонера в Тель-Авіві у 2010 році.

Тоді дві картини оцінювали в $900 000. Під час того ж пограбування грабіжники також забрали коштовності вартістю $680 000 із сейфа, який так і не знайшли.

Слідчі досягли прориву в десятирічних пошуках картин наприкінці 2022 року, коли бельгійська поліція отримала повідомлення, що ці картини на продаж виставив місцевий артдилер в місті Намюр.

Фото: Parquet Of Namur
Фото: Parquet Of Namur

Під час таємної операції, яка тривала кілька місяців, поліція відстежила пересування підозрюваного, 68-річного ізраїльського торговця. Пізніше у його будинку знайшли значну суму грошей, але не полотна. І хоча підозрюваний зізнався у крадіжці, він не розповів, де саме зберігає картини.

Зрештою, розширивши пошуки, слідчі знайшли у підвалі будинку в Антверпені дві дерев’яні коробки із загвинченими кришками, що містили викрадені твори мистецтва. Поліція повідомила, що картини були неушкодженими та все ще були в оригінальних рамах. Головному підозрюваному пред'явили звинувачення в крадіжці двох картин і помістили під арешт.