У пологових "вигадують" діагнози новонародженим, щоб отримати подвійну оплату — МОЗ
Фото: Unsplash

Пологові та перинатальні центри свідомо вказують несправжні діагнози для новонароджених, щоб їх перевели до іншої лікарні або на іншу схему лікування. Це дозволяє отримувати подвійну, а інколи й потрійну оплату за одного пацієнта.

Про це повідомили у Міністерстві охорони здоровʼя за результатами спільного моніторингу з Національною службою здоровʼя (НСЗУ).

За попередніми розрахунками НСЗУ, за приблизно 30% дітей здійснювалась подвійна оплата медзакладам. У середньому в країні майже 20% немовлят, які народилися хворими, переводять в інший заклад, і вони зазнають негативного впливу внаслідок транспортування.

Зазначається, що в окремих лікарнях 100% немовлят, які вижили до 7 дня, були переведені до інших лікарень, попри те, що ці лікарні мали відповідні пакети послуг. Під час моніторингу також виявили, що в деяких лікарнях немовлятам ставлять діагнози, які не є патологією, а лише тимчасовим станом пацієнта, і не мають бути причиною для лікування.

Зокрема, у 2023 році суттєво збільшилась кількість кесаревих розтинів проти попередніх років. Така динаміка може свідчити про виконання операції без медичних показань, а виключно задля отримання коштів за втручання.

МОЗ надало керівникам пологових і перинатальних центрів рекомендації щодо розв'язання проблемних питань й ухвалення управлінських рішень.

Близько 200 000 жінок щороку народжують в Україні. Породіллі отримують допомогу у рамках трьох пакетів послуг, які контрактуються НСЗУ: "Стаціонарна медична допомога без проведення хірургічних операцій", "Медична допомога при пологах" та "Медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках". Кожен із них гарантує безоплатні послуги для пацієнта.