У Празі відкрили кав’ярню "Стара школа", де працюють лише люди старшого покоління
Фото: staraskola_elpida

У кав'ярні "Стара школа", що в празькому районі Сміхов біля станції метро Anděl, каву та тістечка подають виключно люди старшого віку. Про це повідомляє Rádio Praha.

"Я працюю тут вже півтора місяця і приходжу сюди раз на тиждень, щовівторка. В меню сьогодні будуть класичні дріжджові коржі, сирники з посипкою. Потім ми робили бубланіну — пиріг з крихти з фруктами. Також ми робимо приблизно три-чотири види пікантних сендвічів", — розповідає Яна, яка працює на кухні.

Фото: staraskola_elpida
Фото: staraskola_elpida

Це соціальний проєкт, ініційований некомерційною організацією Elpida, яка надихалася схожим форматом, що вже працює у Відні. Вторговані кошти йдуть на фінансування інших заходів організації, які влаштовують для людей літнього віку.

Кав’ярня має назву Stara Škola тому, що її розташували у будівлі однієї з найстаріших муніципальних шкіл Праги.

"Продаючи продукцію, яка виготовляється тут, ми підтримуємо функціонування нашого центру для людей похилого віку в Сміхові. Кошти надходять до бюджету і йдуть на оплату інших заходів для старших людей. Деякі заходи безкоштовні, деякі субсидовані. Звичайно, головна мета цього соціального підприємства — зробити так, щоб люди, які тут працюють, відчували себе добре і повноцінно", — пояснює керівник проєкту Броніслава Хіллєва.

Фото: staraskola_elpida
Фото: staraskola_elpida

Поки що в кав'ярні працюють шість барист та п'ять пекарів. Запрошуються й інші, але всі, хто не має досвіду роботи в подібних закладах, можуть навчитися.