У Римі виявили бенкетний зал із 2300-річною мозаїкою з черепашок і коралів
Фото: Emanuele Antonio Minerva/MiC

У Римі на схилах Палатинського пагорба археологи знайшли банкетну залу з яскравою й неушкодженою настінною мозаїкою. Вік памʼятки оцінюють приблизно у 2300 років, пише CNN.

Твір є частиною великого аристократичного особняка, розташованого поблизу Римського Форуму, який розкопують з 2018 року. Банкетний зал має площу 25 квадратних метрів.

Мозаїка, що майже п’ять метрів завдовжки, зображує виноградну лозу, листя лотоса, тризуби, шоломи й міфологічних морських істот. Вона створена з перламутру, черепашок, коралів, уламків дорогоцінного скла та частинок мармуру. Твір обрамлений поліхромними кристалами, губчастим травертином й екзотичними, давньоєгипетськими синіми плитками.

Фото: Emanuele Antonio Minerva/MiC
Фото: Emanuele Antonio Minerva/MiC

За словами археологині Альфонсіни Руссо, ця мозаїка є "незрівнянною" через її збереження й декорування, яке містить переможні сцени морських і сухопутних битв — вірогідно, фінансованих багатим аристократом і вшанованих через твори мистецтва на своїх стінах.

"У давні часи, коли могутні знатні родини населяли Палатин, існував звичай використовувати багаті декоративні елементи як символ для демонстрації багатства й високого соціального статусу", — додала Руссо.

Відкритою банкетною залою з видом на сад, імовірно, користувалися влітку для розваги гостей. Там знайшли свинцеві труби, вбудовані в стіни —  ними вода надходила в басейни й фонтани.

Зокрема, дослідники хочуть довідатися, коли майно покинули та чому, а також хто власник розкішної будівлі. Археологи припускають, що це міг бути римський сенатор.

На початку січня знахідку відкриють для відвідувачів. "А ми будемо продовжувати копати інші шари та ділянки цього пам’ятного місця, щоб спробувати знайти ще щось. Це справді неймовірний прояв римської розкоші", — додала Руссо.

Фото: Emanuele Antonio Minerva/MiC
Фото: Emanuele Antonio Minerva/MiC