У Туреччині археологи знайшли унікальну мозаїку римських часів – фото
Фото: AA

У провінції Мардін, що на південному сході Туреччини, археологи виявили мозаїку римського періоду. Її віднайшли на місці незаконних археологічних розкопок, повідомляє Arkeonews.

У сільській місцевості району Узункая, який знаходиться приблизно за 30 кілометрів від районного центру, чиновники дослідили територію, відому як Кела Ханма (Замок леді), після повідомлення про незаконні розкопки.

Фото: AA
Фото: AA

Під час розслідування встановили, що архітектурна фактура території зруйнована, там є багато незаконних котлованів. У звʼязку з цим археологи вирішили глибше дослідити місцевість, щоб виявити стародавні обʼєкти, заховані під землею.

Вони знайшли мозаїчну підлогову плитку, яка належала Villa Rustica – сільській садибі, оточеній стінами. Вона складалася з центральної споруди та менших допоміжних будівель, розташованих навколо неї.

Фото: AA
Фото: AA

На мозаїчній підлозі площею приблизно 100 кв. м були складні малюнки із зображенням риб’ячої луски, трикутників, шестикутників, восьмикутників, арок, дерев, водоплавних птахів, восьминогів, риб, мідій, тюленів і водних рослин.

Директор музею Мардіна Абдулгані Таркан називає знахідку дуже важливою. За його словами, це римське обійстя, розташоване між районами Кизилтепе та Артуклу, не просто є сільською віллою — воно охоплює різноманітні архітектурні залишки, зокрема житлові приміщення та некрополь. Знахідки датуються V-VII століттями.

Фото: AA
Фото: AA

"Ці мозаїки, прикрашені фігурами тварин і рідкісними морськими істотами, є характерними для цього регіону. Наш пріоритет – зберегти ці історичні реліквії, щоб запобігти подальшому псуванню", — наголосив директор музею.

Зараз дослідники планують обережно вилучити ці унікальні мозаїчні артефакти й виставити їх у музеї. Це стане важливим доповненням до історії Мардіна.