У США лікарі вперше пересадили людині нирку свині
Фото: Massachusetts General Hospital

Лікарі з Массачусетської лікарні вперше успішно пересадили генетично модифіковану нирку свині живій людині. Про це повідомляє CNN.

62-річний пацієнт Рік Слейман мав термінальну стадію захворювання нирок. Вперше чоловік переніс операцію з пересаджування нирки у 2018 році від людини-донора. Проте за п’ять років пересаджена нирка почала відмовляти. Тому лікарі перевели пацієнта на діаліз, спеціальний метод очищення крові.

Згодом медики запропонували Слейману пересадити свинячу нирку. Орган обрали такого самого розміру, що і людський. Для того, щоб нирка була сумісною з організмом пацієнта, її піддали 69 генетичним модифікаціям. Орган удосконалили за допомогою технології CRISPR-Cas9, щоб видалити шкідливі гени свині та додати певні людські.

Операція тривала чотири години. Зараз Слейман проходить реабілітацію, скоро його випишуть з лікарні. Проте пильно продовжать слідкувати за станом пацієнта.

Для медицини це є значним проривом, оскільки ксенотрансплантація, пересаджування органів тварин людям, має вирішальне значення для усунення проблеми нестачі органів.

Медики кажуть, що попри успішну операцію ще необхідно провести додаткові дослідження, щоб краще зрозуміти ефективність трансплантації свинячої нирки.