У США на дні озера Мічиган знайшли доісторичну споруду, що нагадує Стоунхендж
Фото: Creative Commons

У Гранд-Траверс, затоці озера Мічиган, вчені виявили доісторичну споруду, що нагадує англійський Стоунхендж. Цю знахідку виявив доктор Марк Голлі, професор підводної археології Північно-Західного університету Мічигану, пише Arkeonews.

Мальовничі води затоки Гранд-Траверс мають давню морську історію з десятками відомих корабельних аварій, що свідчать про жваві морські торговельні шляхи у XIX i XX століттях.

Використовуючи гідролокатори для пошуку уламків кораблів, археологи знайшли затонулі човни, автомобілі й навіть пірс часів Громадянської війни в США на глибині близько 12 метрів. Зокрема, фахівці виявили на дні озера скелю з доісторичним зображенням мастодонта і скупчення каменів, розташованих у формі Стоунхенджу.

Фото: Dr. Holley
Фото: Dr. Holley

Доктор Голлі виявив лінію каменів довжиною понад 1,6 кілометра, розташовану на глибині 12 метрів під поверхнею озера Мічиган. Їх встановили приблизно 9000 років тому — це за 4000 років до побудови Стоунхенджу і близько 2000 років після закінчення Льодовикового періоду, коли дно озера було сухим, і до того, як існувала затока Гранд-Траверс.

За словами Голлі, треба чітко розуміти, що це не мегаліт, як Стоунхендж. Місце в затоці Гранд-Траверс найкраще описати як "довгу лінію каменів довжиною понад 1,6 кілометра".

Фото: Creative Commons
Фото: Creative Commons

Це не єдине доісторичне затоплене місце в регіоні. Досліджуючи озеро Гурон, одне з п’яти Великих озер Північної Америки, підводні археологи також виявили сліди стародавньої втраченої цивілізації, яка вдвічі старша за Стоунхендж і піраміди в Єгипті.

Доктор Джон О'Ші з Мічиганського університету працював над схожою структурою на озері Гурон. На його думку, ця споруда ідеально підходить для коридорів для полювання на карибу.

Підводні археологи виявили споруди, подібні на сухопутний коридор, який колись з'єднував північно-східний Мічиган і південний Онтаріо. Ця 9000-річна вапнякова споруда з двома паралельними лініями каменів, що ведуть до глухого кута, є найскладнішою мисливською спорудою, знайденою під Великими озерами.

Подібним чином споруда в затоці Гранд-Траверс могла б виконувати аналогічну функцію, як і мисливський комплекс на озері Гурон.

Точне місце розташування споруди, схожої на Стоунхендж, в озері Мічиган не розкривають з поваги до місцевих жителів, а також, щоб запобігти знищенню цього місця.