У США жінка купила в секондхенді вазу за $4 і продала її за понад $100 000
Фото: Wright

В американському штаті Вірджинія жінка купила скляну вазу за 3,99 долара у комісійному магазині. Пізніше вона дізналася про цінність посудини й перепродала її на аукціоні за понад 100 000 доларів, повідомляє The New York Times.

У червні Джессіка Вінсент зайшла в комісійний магазин Goodwill в окрузі Ганновер, її увагу привернула скляна ваза з червоними й зеленими завитками. Вона помітила маленьку літеру "М" унизу, яка, на її думку, означала Мурано, острів біля Венеції та історичну батьківщину італійського скляного посуду.

"У мене було відчуття, що це може бути виріб, який вартує 1000 або 2000 доларів, — сказала вона, додавши, — але я не мала уявлення, наскільки він насправді цінний, доки я не провела трохи більше досліджень".

Ціни на вазі не було. Вінсент сказала собі, що готова заплатити за неї не більш як 8,99 долара. Коли вона підійшла на касу, то почула ціну в 3,99 долара.

Повернувшись додому з покупкою, жінка доєдналася до однієї групи в Facebook, щоб дізнатися більше про вазу. Деякі учасники сказали їй, що виглядає так, ніби вазу спроєктував відомий італійський архітектор Карло Скарпа.

Фото: Jessica Vincent
Фото: Jessica Vincent

Жінці порадили звернутися до аукціонного дому Wright. Коли вона надіслала туди фотографії вази, президент аукціонного дому Річард Райт зателефонував їй майже відразу. "Як тільки я побачив фотографії, у мене виникло справді гарне відчуття", — сказав він.

Вазу продали на аукціонні за 107 100 доларів невідомому приватному колекціонеру мистецтва в Європі. Приблизно 83 500 доларів дісталося пані Вінсент, а близько 23 600 доларів — аукціонному дому.

Фахівці визначили, що виріб є частиною серії Pennellate, розробленої Карло Скарпа в 1940-х роках. Незрозуміло, скільки ваз такого типу було виготовлено. Зокрема, Райта вразив стан скла: якби на вазі були хоч маленькі тріщини, її не вдалося б продати дорожче за 10 000 доларів. Як ваза потрапила до комісійного магазину Goodwill, досі незрозуміло.