Картину Рембрандта, яку спочатку оцінили в $15 000, продали за майже $14 млн
Фото: Sotheby's

На аукціоні Sotheby's  у Великій Британії продали картину Рембрандта "Поклоніння королів" за $13,8 мільйона. Два роки тому її оцінили лише в $15 000, оскільки авторство приписували учню Рембрандта, пише CNN.

На картині "Поклоніння королів" зображена зустріч трьох волхвів із немовлям Ісусом. Найдавніша згадка про полотно датується 1714 роком та належить колекціонеру Костянтину Рансту.

У 1960 році німецький історик мистецтва Курт Баух, який знав картину лише з чорно-білої фотографії, заявив, що її написав хтось із учнів Рембрандта, а не він особисто. Відтоді вона була "повністю проігнорована в літературі Рембрандта", кажуть в Sotheby's.

Два роки тому картину виставив на торгах в Амстердамі аукціонний дім Christieʼs. Саме тоді її оцінили в $15 000. Однак тоді анонімний покупець під час торгів купив її за $908 000 — що у 50 разів перевищило заявлену вартість. А згодом він передав твір аукціонному дому Sothebyʼs.

Sotheby's провели 18-місячний дослідницький проєкт і встановили, що картину написав саме Рембрандт. Перед цим аукціоном роботу художника оцінили вже у $12,6 млн — $18,8 млн.

Аукціонний дім стверджує, що художник створив "Поклоніння королів" орієнтовно в 1628 році, на початку своєї кар'єри. Тоді митцю було трохи більше ніж 20 років, і жив він у місті Лейден (Нідерланди).