У Тирані зведуть "вертикальне село" – із кубів та з різними фасадами: фото
Фото: Dezeen

Португальська студія OODA планує звести житловий будинок із кубів та з різними фасадами у столиці Албанії — Тирані, повідомляє Dezeen.

Хмарочос 140 метрів заввишки складатиметься з 13 кубів у семи різних варіаціях. Вони розташовуватимуться у шаховому порядку. Кожен куб налічує сім поверхів, довжина його грані — 22,5 метра. Це типова висота більшості будинків у Тирані, згідно з даними архітекторів.

Фото: Dezeen
Фото: Dezeen

Деякі куби матимуть ґратчасті фасади з типовими віконними прорізами, а інші — блоки, що виступають, та округлі елементи. Найвищий куб матиме кутові балкони, які підтримуватимуться колонами.

Фото: Dezeen
Фото: Dezeen

"Кожен куб втілює унікальну концепцію, пов’язану з мистецтвом, а також натхненний місцевою народною мовою", — сказали архітектори.

Фото: Dezeen
Фото: Dezeen

Представники студії OODA описують свій проєкт як "вертикальне село, або Hora Vertikale, розташоване посеред великого зеленого міста".

Для будівництва використають локальні матеріали, щоб зменшити вуглецевий слід і підтримати місцеві бізнеси. Будівництво планують розпочати навесні 2024 року.

Фото: Dezeen
Фото: Dezeen
Фото: Dezeen
Фото: Dezeen