У Ватикані вперше відкрили для відвідувачів давньоримське "місто мертвих"
Фото: Vatican Museum

Музей Ватикану з 17 листопада відкрив для відвідувачів давньоримський некрополь "Віа Тріумфаліс", так зване Місто мертвих, повідомляє Euro News.

Раніше поховання були доступні лише для окремих груп вчених і спеціалістів. Тепер будь-які відвідувачі можуть зайти сюди через нові ворота Святої Рози й побачити виставку "Життя і смерть у Римі цезарів".

Зазначається, що в середині Ватикану лежить стародавнє римське поховання. Там є мармурові саркофаги, відкриті могили, римські мозаїки та фрески.

Фото: Gregorio Borgia
Фото: Gregorio Borgia

Оскільки римське право забороняло кремацію та поховання померлих у місті з міркувань безпеки та гігієни, кладовища розташовувалися вздовж доріг за межами міської території. Археологічна зона площею приблизно 1000 квадратних метрів розташована вздовж стародавньої Тріумфальної дороги, яка спочатку простягалася за стінами міста.

Гробниці датуються періодом між 1 і 4 століттями нашої ери. За словами музейника Леонардо Ді Блазі, здебільшого тут поховані раби, вільновідпущеники та ремісники з Риму. Деякі навіть були визначені як імперська власність імператора Нерона.

Некрополь надав велику кількість інформації, пропонуючи ясність щодо особистості та історії життя померлих.

Фото: Gregorio Borgia
Фото: Gregorio Borgia

"Ми починаємо дізнаватися про людей, яких ми не знали, особливо про ритуали, що, здається, більше пов’язані з родиною, містом чи особистими традиціями, ніж з офіційною релігією", — пояснює Ді Блазі.

Ді Блазі каже, що є надгробок з імʼям "Алкімо", епіграф якого означає, що він був охоронцем сцени великого театру Помпеї та дбав про декорації. Крім того, біля його скульптури зображені теслярські інструменти, які він, імовірно, використовував, коли порався зі сценою. На іншому надгробку — портрет "Нуннія". Він доглядав ліси.