У Відні знайшли картину Густава Клімта, яку вважали втраченою майже 100 років
Фото: Аукціонний дім im Kinsky

В австрійській столиці знайшли одну з останніх картин Густава Клімта, яку майже 100 років вважали втраченою. Вартість "Портрету фройляйн Лізер" віденський аукціонний дім im Kinsky оцінив у 54 мільйони доларів.  

Після смерті художника у 1918 році портрет передали замовникам — родині багатих єврейських промисловців. Єдину відому фотографію картини зробили під час виставки у Відні 1925 року, коли витвір мистецтва все ще належав сім'ї Лізер. Що сталося із роботою потім, невідомо. Однак у 1960-х роках вона дісталась австрійським власникам і впродовж трьох поколінь передавалась у спадок. 

"Картини такої рідкості, мистецької значущості та цінності не було на ринку мистецтва Центральної Європи десятиліттями. Це також стосується Австрії, де не було жодного твору мистецтва навіть приблизної цінності", — зазначили в аукціонному домі. 

Вартість "Портрету фройляйн Лізер" Густава Клімта оцінили у понад 54 мільйони доларів, пише BBC. Картину виставлять на аукціон 24 квітня від імені нинішніх австрійських власників та від імені правонаступників родини Лізер, відповідно до принципів Вашингтонської конференції щодо конфіскованого нацистами мистецтва. До того моменту портрет представлять на міжнародних виставках у Великій Британії, Швейцарії, Німеччині, Гонконзі та інших країнах.

Зазначається, що раніше роботи австрійського художника продавали на аукціонах за величезні суми. Зокрема, його картину "Дама з віялом" у червні 2023 року продали за рекордні 108,4 мільйона доларів, що зробило її найціннішим твором мистецтва, який коли-небудь продавали на аукціоні в Європі.