У Вільнюсі хочуть оживити мікрорайони міста за допомогою "мобільних двориків"
Фото: Муніципалітет Вільнюса/ Саулюс Жюра

Муніципалітет Вільнюса вирішив оживити деякі мікрорайони міста за допомогою "мобільних двориків". Таке рішення запровадили після спалаху пандемії коронавірусної інфекції. Про це пише The Mayor.

У 2020 році муніципалітет Вільнюса вирішив випробувати інноваційне рішення, щоб відродити душу району, яка зникла у розпал пандемії. Для цього міська влада встановила так званий "мобільний двір" на вулиці Наугардукас у районі Нового міста, щоб перетворити звичайну приміську вулицю на місце, де люди хотіли б зупинитися і трохи поспілкуватися між собою.

Фото: Remigijus Šimašius
Фото: Remigijus Šimašius

Ця конструкція складається із навісу, лавок, рослин, хафпайпу (гірки) для скейтбордингу та стільців. Її легко можна збирати та розбирати, тому скоро її перенесуть в інше місце. Концепцію розробила архітектурна студія DO Architects.

"Мета тимчасових двориків — оживити публічний простір міста, а потім переїхати в інше місце для тої ж функції. На вулиці Наугардукас ці мобільні платформи вже виконали свою функцію", — розповіла Рута Матонієне, керівник підвідділу естетики Вільнюського міського самоврядування.

Мобільні дворики допомогли перетворити вулицю на затишний громадський простір мікрорайону, прижилася традиція недільного ринку, коли рух між вулицями перекривається і зранку до полудня там продається фермерська продукція.

Рішення про наступне місце розташування двориків прийматиметься шляхом консультацій з мешканцями районів міста.