У вовків з Чорнобильської зони розвинулася стійкість до раку
Фото: Unsplash

Популяція вовків, яка живуть у Чорнобильській зоні відчуження, генетично відрізняється від тих, які мешкають за межами регіону. Про це свідчить дослідження біологині й екотоксиколога з Принстонського університету (США) Кари Лав, пише Sky News.

Науковиця протягом 10 років вивчала, як вовки еволюціонували, щоб вижити в радіоактивному середовищі. Зокрема, опромінені вовки розвинули стійкі до раку геноми, які можуть стати ключовими для допомоги людям у боротьбі зі смертельною хворобою.

У 2014 році Лав разом з іншими дослідниками поїхала до Чорнобиля, щоб взяти у вовків зразки крові на аналіз і вивчити, як вони реагують на радіацію, що викликає рак. Також на тварин одягнули GPS-нашийники, оснащені радіаційними дозиметрами, щоб контролювати їхнє місцеперебування та кількість радіації.

Науковці виявили, що вовки піддаються впливу 11,28 мілірентгена радіації щодня протягом усього свого життя. Це більш ніж у шість разів перевищує дозволену норму для людей.

За словами дослідників, імунна система чорнобильських вовків схожа на імунну систему хворих на рак, які проходили курс радіаційного лікування. Лав також ідентифікувала конкретні частини генетичної інформації тварин, які були стійкими до підвищеного ризику раку.

Лав сподівається використати отримані дані для виявлення захисних мутацій, які підвищують шанси людей вижити від раку. 

Команда дослідників не змогла повторно відвідати Чорнобильську зону в останні роки через пандемію й повномасштабне вторгнення РФ в Україну.