Науковці виявили, що уповільнює зниження когнітивних функцій навіть у людей із деменцією
Фото: Unsplash

Нове дослідження свідчить, що здоровий спосіб життя може уповільнити когнітивне зниження навіть у людей з невропатологіями, такими як деменція. Результати опублікували в журналі JAMA Neurology, пише Healthline.

До здорового способу життя належать: фізична активність, повноцінне харчування, відмова від куріння та обмеження вживання алкоголю.

Американські науковці оцінили дані про здоров’я 586 осіб, які брали участь у дослідженні, що тривало з 1997-го до 2022 року. Згодом учасники померли, а вчені провели розтин їхніх тіл. Дослідження містило інформацію про когнітивні здібності людини, фактори способу життя та результати невропатологічних оцінок.

Кожному учаснику надавали оцінку способу життя в діапазоні від 0 до 5. Вона залежала від того, наскільки регулярно людина займається фізичною активністю, чи курить, чи вживає алкоголь, яким був раціон і чи займалася когнітивною діяльністю.

Дослідники виявили, що більш здоровий спосіб життя пов’язаний із покращенням когнітивних функцій, незалежно від того, чи мали учасники патології мозку, а також з нижчим рівнем бета-амілоїдної бляшки — білка, який накопичується в мозку людини з хворобою Альцгеймера.

Це свідчить про те, що фактори способу життя можуть мати захисний вплив на функцію мозку у людей похилого віку, навіть в осіб, які активно переживають когнітивне зниження.

Водночас науковці зазначили, що потрібні додаткові дослідження, щоб зрозуміти, чому фактори способу життя мають такий вплив. Однак дослідники підозрюють, що здоровий спосіб життя сприяє зростанню та пластичності клітин мозку, бореться із запаленням у мозку та покращує функцію судин.

"Фактори здорового способу життя, як фізична активність і когнітивна стимуляція, можуть допомогти збільшити мозковий кровообіг, покращити здоров’я серця, активізувати мозкову активність і збільшити об’єм мозку", — розповів директор програми FitBrain Тихоокеанського інституту нейронаук у Санта-Моніці Раян Глатт.

Науковці рекомендують займатися фізичною активністю 150 хвилин на тиждень, проводити час з друзями та родиною, виконувати завдання, що стимулюють когнітивні функції, і дотримуватись повноцінної дієти.