Українець Артур Пройдаков потрапив до десятки найкращих вчителів світу
Фото: Global Teacher Prize Ukraine

До десятки найкращих вчителів світу, за версією премії Global Teacher Prize, вперше потрапив учасник з України — вчитель української мови та літератури Артур Пройдаков. Про це повідомили організатори найпрестижнішої світової відзнаки для освітян.

У 2021 році українець став переможцем національної премії Global Teacher Prize Ukraine, яка щороку відзначає вчителів-змінотворців.

Потрапивши до десятки найкращих вчителів світу, Артур Пройдаков як представник українського вчительства прагне донести світові, що українські вчителі та освітяни продовжують якісно виконувати свою роботу навіть у часи повномасштабної війни. Що освітяни України є частиною сили, яка боронить цінності добра та справедливості.

"Дуже важко повірити в це й усвідомити. 10 людей на планеті Земля. І я, український учитель, серед цієї 10-ки. Це надихає й мотивує. Це означає, що я все роблю правильно. І тисячі українських учителів теж роблять усе правильно, продовжуючи працювати, зберігати цінності навіть попри виклики повномасштабної війни. Цього досягнення не було б без наших захисників і захисниць. Тільки завдяки їм я маю честь працювати вчителем в Україні", — зазначає Артур Пройдаков.

Ім’я найкращого вчителя планети 2023 року оголосять 8 листопада на церемонії нагородження Global Teacher Prize, яка відбудеться у межах 42-ї сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО у Парижі у штаб-квартирі ЮНЕСКО. Переможець премії отримає нагороду розміром один мільйон доларів.

Пройдаков народився у місті Кадіївка (наразі це окупована частина Луганської області). У листопаді 2014 року був змушений залишити дім через війну. Після повномасштабного вторгнення він організував курси з української мови для переселенців, проводив уроки в межах Всеукраїнського розкладу, розповідав у закордонних та українських медіа про агресію Росії й значення вчительської роботи в умовах таких викликів. Він також є автором уроків у Всеукраїнській школі онлайн.

Артур вважає своєю вчительською місією допомагати освітянам в Україні віднайти свій голос та бути проактивними у своїй школі та громаді, сприяти підвищенню престижності професії "учитель" в Україні.

Цьогоріч до списку 50 найкращих вчителів світу потрапило відразу двоє українських вчителів — Артур Пройдаков і Людмила Таболіна (також вчителька української мови та літератури, фіналістка Global Teacher Prize Ukraine 2019).