Альпіністка Тоня Самойлова встановила рекорд, піднявшись на гори Еверест та Лхоцзе за добу
Фото: Тоня Самойлова

Українська альпіністка Тоня Самойлова встановила рекорд, зійшовши на два складних восьмитисячники Еверест та Лхоцзе за добу.

Читайте нас в Telegram: головні новини коротко

Антоніна розпочала свою експедицію 17 квітня, аби зробити "траверс" Еверест – Лхоцзе.

Траверс — це
Траверс – проходження двох або більше вершин за одну експедицію. Що є надзвичайно складним завданням через екстремальні умови, шалену висоту та технічні труднощі.

Після початку експедиції альпіністка почала відчувати перші симптоми хвороби COVID і вимушена була повернутися на лікування в Катманду.

"В мене був сильний страх, що після хвороби я фізично не зможу піднятися на два підряд восьмитисячника і моя експедиція зірветься через стан здоров'я", – розповідає альпіністка.

Після лікування 21 травня о четвертій годині ранку Антоніна Самойлова вийшла з третього табору, аби здійснити історичне сходження. І вже 22 травня Тоня підняла український прапор на вершині Евересту, де було написано: "Still fighting for freedom". Тим самим альпіністка нагадала світу, що українці все ще борються за свою свободу.

"Пам'ятаю, як я вже спускалася з вершини і на сходах Хіларі (це технічно складна ділянка Евересту прямо біля вершини) помітила альпініста з Кенії, який йшов без кисню на вершину. Він створив чергу, адже вже був без сил. Я подумала про себе: "Буде смерть сьогодні",  і мені стало дуже моторошно", – згадує Антоніна.

Наступного дня жінка дізналася, що він помер, навіть не дійшовши до вершини.

Після сходження на Еверест в ніч на 23 травня Тоня почала збиратися на Лхоцзе і вже о шостій ранку була на вершині гори. Цього ж дня Тоня повернулася до базового табору, загалом без сну альпіністка була 65 годин.

Фото: Тоня Самойлова
Фото: Тоня Самойлова

Своє сходження Тоня присвятила загиблому воїну Грянику Олександру, який все життя мріяв зійти на Еверест. Альпіністка підняла його фото на вершину світу і зробила світлину, аби закарбувати цей момент.