Українські бренди інтегрували візерунки з полтавських рушників 19 століття у сучасні лляні серветки
Фото: EmbroideredGem

Бренд етнічного одягу EmbroideredGem і комунікаційна агенція Eter Agency спільно інтегрували візерунки з полтавських рушників 19 століття в сучасний текстиль. Вони створили лляні серветки з синім орнаментом.

Ілюстрація: Марія Петрова
Ілюстрація: Марія Петрова

"Це продовження традиції святкової вишивки, інтерпретація нашої візуальної спадщини та новий погляд на давні символи", – йдеться у пресрелізі.

Для створення дизайну команди дослідили відкритий архів музею Івана Гончара. Так було обрано два рушники, які стали основою ідеї – як візуально, так і завдяки сенсам.

Центральним мотивом обрали "Дерево життя" з притаманними анімалістичними та рослинними елементами. На кутах серветки зображені давні символи сонця.

Фото: EmbroideredGem
Фото: EmbroideredGem

"Дерево життя – особливий елемент української обрядової вишивки, який заведено трактувати як модель всесвіту в розумінні наших предків. Такий мотив часто використовували саме для Великодніх рушників. Кути серветки прикрашені знаками сонця, якими часто розмальовують писанки. Також надихались елементами розписів українських хат 19 століття. Метою було поєднати цю суміш традиційних символів гармонійно й отримати сучасний варіант вишитого рушника", – розповідає команда Eter Agency.

Дизайнерка та засновниця бренду Наталя Кириченко зазначає:  важливо, щоб вишиті речі стали новою нормою і вийшли з категорії виключно святкових атрибутів.

"Вишиті серветки на майже необробленому льоні – у них відображення всіх принципів, які ми демонструємо як бренд. Зрозумілість, наповненість сенсами, святковість, яку хочеться використовувати щодня", – розповідає дизайнерка.

Вона додає, що вишивка не має бути виключно до свята. Адже ця традиція була щодня у предків, і "ми повертаємо її в побут сучасних українців".