Український письменник потрапив до шортліста літературної премії ЄБРР
Фото: Yakaboo

Книга українського письменника Володимира Рафєєнка "Мондегрін. Пісні про смерть і любов" потрапила до короткого списку літературної премії Європейського банку реконструкції й розвитку. Відповідний список опублікували на сайті ЄБРР.

До шортліста увійшло 10 книжок, серед них і книжка Рафєєнка, яка вийшла на початку 2022 року в англійському перекладі та з передмовою Марка Андрійчика у видавництві Українського наукового інституту Гарвардського університету.

Окрім Рафєєнка, номінантами стали Ольга Токарчук, Славенка Дракуліч, Орхан Памук, Георгі Господинов та інші. Повний список номінантів можна прочитати за посиланням.

Міжнародна премія, заснована у 2017 році Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР), нагороджує як авторів із країн, де працює ЄБРР, так і їхніх перекладачів з англійської мови.

ЄБРР відзначає розмаїття культур і багате літературне вираження в регіонах від Центральної та Східної Європи до Центральної Азії, Західних Балкан і південного та східного Середземномор’я. Він також відзначає роль перекладачів як "містків" між культурами.

Ім’я автора-переможця, двох призерів, а також їхніх перекладачів буде оголошено 15 червня 2023 року на церемонії нагородження, яка відбудеться в штаб-квартирі ЄБРР у Лондоні.