Унікальну мозаїку на ВДНГ "українізують" – відповідь від ДСНС
Фото: Ukrainian Modernism

У ДСНС розповіли, чому будівельники зруйнували унікальну мозаїку з пожежниками в колишньому павільйоні протипожежної безпеки на ВДНГ (нині Пожежна частина 26).

Панно планують оновити та "українізувати". Про це йдеться у коментарі від ДСНС під дописом Ukrainian Modernism.

"Ми гарантуємо відображення роботи наших Героїв без зброї у сучасному, символічному та українізованому панно. Після закінчення ремонтних робіт, оновлена робота, символізуватиме неоціненну працю наших рятувальників під час війни та частково відображатиме попередню композицію", — йдеться у повідомлені.

Скрін під постом Ukrainian Modernism
Скрін під постом Ukrainian Modernism

На відповідний коментар відреагувала депутатка Київради Ксенія Семенова, яка вражена тим, що "ДСНС уповноважені визначати, що є українським, а що — ні".

"Та тільки за використання в панно синьо-жовтих кольорів можна було в той час люлєй отримати", — додала Семенова.

Генеральний директор ВДНГ Євгеній Мушкін також відреагував на знищення мозаїки. За його словами, в будівлі ДСНС на території ВДНГ було цінне панно з мозаїки, де вогнеборці рятують світ від пожежі. Це була культурна спадщина радянської історії України.

"Ми пишалися тим, що пожежники (яким з 1991 року належить ця будівля) його бережуть. Сьогодні ми дізналися, що будівельники, які на замовлення ДСНС роблять реконструкцію цієї будівлі, зруйнували це панно", — написав гендиректор.

Мушкін, зокрема, ініціював обговорення з командою ВДНГ щодо запобігання руйнації культурної спадщини, що є майном державним, комунальним чи приватним.

Фото: Ukrainian Modernism
Фото: Ukrainian Modernism