Рівень захворюваності на рак серед молоді зростає – лікарі не знають чому
Фото: Unsplash

У новому дослідженні вчені виявили очевидне зростання захворюваності на рак серед молоді. Епідеміологи стривожені цією статистикою, оскільки все ще не можуть зрозуміти причину такого стрімкого зростання, пише Science Alert.

Торік огляд глобальних даних щодо раку за три десятиліття показав, що дорослі віком до 50 років частіше хворіють на рак, починаючи з 1990-х років.

Дослідження проводила команда науковців на чолі з лікарем з Національного університету Сінгапуру Бенджаміном Кохом. У своїй роботі вони зосередилися на Сполучених Штатах, проте результати аналізу перегукуються зі змінами, що спостерігаються в інших країнах.

Кох з колегами проаналізували дані з 2010 до 2019 року в США, загалом вони визначили 562 145 молодих людей у 17 пов'язаних реєстрах даних, в яких реєструються нові діагнози раку в різних штатах США. Далі вони використовували ці дані для порівняння з показниками захворюваності населення за десятиліття до 2019 року.

Загалом захворюваність на рак серед людей молодше за 50 років зросла, і у 2019 році на 100 000 осіб було діагностовано три додаткові випадки, порівнюючи з 2010 роком.

За словами авторів дослідження, рак шлунково-кишкового тракту мав найвищі показники захворюваності серед усіх ранніх форм онкології. Це включало рак кишківника, найпоширенішу форму раку шлунково-кишкового тракту у молодих людей у ​​2019 році, а також рак апендикса, жовчних проток і підшлункової залози.

Зокрема, саме категорія людей у віці від 30 до 39 років найчастіше страждала на захворювання раку шлунково-кишкового тракту. Водночас вчені помітили, що захворюваність на рак серед літніх людей або знижувалася, або залишалася на тому самому рівні.

Науковці вважають, що зростання захворюваності на рак серед молоді може бути пов'язане з вживанням ультраоброблених продуктів. А також можуть бути й інші чинники: зміна дієти, зміна способу життя, зміна режиму сну, зростання ожиріння, вживання антибіотиків і забруднене повітря.