Здорове серце й легені можуть зменшити ризик розвитку девʼяти видів раку – дослідження
Фото: Unsplash

Фізична підготовка, а також здорова кардіореспіраторна система, можуть знизити ризик розвитку дев’яти різних форм раку до 40%, пише Healthline.

Кардіореспіраторна система — це система, яка охоплює систему дихання та серцево-судинну систему.

Порівняно з чоловіками з найнижчим рівнем кардіореспіраторної підготовленості, чоловіки з найвищим рівнем підготовленості мали менший ризик розвитку раку голови та шиї, шлунка, підшлункової залози, печінки, товстої кишки, прямої кишки, стравоходу, нирок і легенів.

Нове дослідження, опубліковане в Британському журналі спортивної медицини, тепер проливає більше світла на те, як здорове серце та легені можуть захистити від певних форм раку.

Команда дослідників на чолі з доктором медичних наук Ароном Онерупом провела масштабне обсерваційне дослідження, яке аналізувало дані про здоров’я та фізичну форму понад мільйона військовозобов’язаних чоловіків. Потім вони відстежували, хто з них мав захворювання раку протягом наступних трьох десятиліть.

Це дослідження проводилося для чоловіків, які перебували на військовій службі з 1968 до 2005 року. Призовники проходили стандартне фізичне дослідження, зокрема артеріальний тиск, індекс маси тіла, зріст і вага, а також фізична сила.

Процес призову передбачав тест на "максимальне аеробне навантаження" — форму тесту VO2 max, який використовує велосипед для визначення кардіореспіраторної придатності.

Тест VO2 max вимірює, скільки кисню тіло здатне використати у період максимальної продуктивності. Що вищий VO2 max, то більше кисню може споживати тіло, і кращі спортивні результати.

Дослідники використовували індивідуальні показники цього тесту, щоб встановити критерії для трьох рівнів кардіореспіраторної пристосованості: низького, помірного та високого.

Результати свідчать, що вищий рівень фізичної підготовки знизив ризик раку прямої кишки на 5%, раку підшлункової залози на 12%. Тим часом рак стравоходу (39%), рак печінки (40%) і рак легенів (42%) продемонстрували найбільший зв’язок із фізичною формою та зниженням ризику розвитку цих типів раку.

"Наші результати також показують, що, як і для інших захворювань, зв’язок є лінійним, тобто кожна позитивна зміна фізичної форми пов’язана з деяким зниженням ризику. Отже, навіть невеликі зміни способу життя мають значення", — сказав провідний автор дослідження Арон Онеруп.

У дослідженні також йдеться, що вищі рівні фізичної підготовки були пов’язані з нижчим рівнем ожиріння, вищим рівнем освіти батьків, нижчим рівнем куріння та зловживання психоактивними речовинами, а також вищими когнітивними здібностями.