Садибу Терещенків на бульварі Тараса Шевченка в Києві повернули у власність міста
Фото: Роман Маленков / Ukraina Incognita

Садибу Терещенків на бульварі Тараса Шевченка, 34 в Києві повернули у власність міста, відповідне рішення ухвалила Велика Палата Верховного Суду.

Велика Палата Верховного Суду скасувала рішення судів першої та апеляційної інстанцій та постановила повернути будинок територіальній громаді Києва. Зокрема, Велика Палата постановила окрему ухвалу щодо недопущення порушень законодавства про охорону культурної спадщини.

"Це остаточне рішення Великої Палати, яке позитивно вплине на правозастосування загалом. Тому що це рішення треба буде враховувати при розгляді подібних справ", — написала депутатка Київради Ксенія Семенова.

Судовий процес довкола будівлі тривав із 2021 року.

Садиба Терещенків є пам’яткою архітектури місцевого значення. Вона побудована у 1874-1875 роках за проєктом архітектора В. Краузе у стилі неоготика. Зокрема, у стінах цього будинку Директорія ухвалила у ніч із 13 на 14 листопада 1918 року рішення про початок війни із більшовицькою Росією.

У 2007 році об'єкт передали на баланс ПАТ "Центрелеватормлинбуд" з умовою, що новий власник має її відреставрувати. Однак за 16 років пам’ятку архітектури так і не відреставрували. Будівля досі перебуває в занедбаному стані.

У 2020 році Департамент охорони культурної спадщини КМДА погодив проєкт "реставрації будівлі з пристосуванням під офісні приміщення".

У червні 2021 року прокуратура звернулась до суду з вимогою повернути будівлю у комунальну власність. Оскільки власники не виконали своїх обовʼязків згідно з умовами договору — пам’ятки культурної спадщини перебувають у незадовільному стані, а жодні заходи для їх збереження не були вжиті.