Садибу Терещенків на Житомирщині повернули в державну власність – там був монастир УПЦ МП
Фото: Вікіпедія

Господарський суд Житомирської області повернув у державну власність будинок-садибу Терещенків у смт Червоне. Будівля перебувала у власності Житомирської єпархії УПЦ (МП). Про це повідомило Міністерство культури та інформаційної політики України.

Зазначається, що суд на засіданні 30 серпня задовольнив усі вимоги Бердичівської окружної прокуратури.

Згідно з інформацією Укрінформу, відомство у своєму позові просило, зокрема, визнати недійсною укладену у 2000 році угоду між ВАТ "Червоненський цукровик" та Житомирським єпархіальним управлінням УПЦ про безкоштовне передання маєтку Терещенку.

Крім того, суд скасував свідоцтво від 02.10.2012 про право приватної власності на будівлі Свято-Різдва Христового Червоненського монастиря; передав у власність Міністерства освіти і науки нерухоме майно (нежитлова будівля монастиря площею 2802,7 кв. м та дві господарські будівлі площею 1264,7 та 394,5 кв. м).

Палац Терещенків збудований в неоготичному стилі на замовлення польського шляхтича Адольфа Норберта Еразма Грохольського (1797—1863), що володів селом. Будівля входить до реєстру культурної спадщини місцевого значення.

Після смерті Грохольського садиба перейшла у власність Федора Терещенка. Він трохи перебудував будівлю та поруч звів цукровий завод. Пізніше в ньому Терещенко розташував авіамайстерню та аеродром, залучивши до роботи закордонних майстрів і робітників із навколишніх сіл. Терещенко навіть отримав замовлення на виготовлення військового літака, і так із майстерень поступово виріс завод.

Літаки випробовувала у Терещенків одна з перших жінок-льотчиків Любов Голанчикова. Відомо, що Федору допомагали Петро Нестеров та Ігор Сікорський.

Голова ради Фундації спадщини Терещенків Олена Терещенко раніше повідомляла, що на території садиби в Червоному створять музей авіабудування.