В аптеках Каталонії видаватимуть менструальні чаші та прокладки безоплатно
Фото: Reuters

В аптеках Каталонії будуть безплатно надавати багаторазові менструальні чаші, менструальні труси та прокладки, пише Reuters.

Так уряд хоче боротися з "менструальною бідністю" — обмеженим доступом до засобів гігієни, часто через їхню вартість. Чиновники наголосили, що "менструальна бідність" може заважати ходити до школи або на роботу, а також підвищує ризик інфікування.

Зазначається, що продукція має стати доступною протягом першого кварталу 2024 року та принесе користь приблизно 2,5 млн дівчат, жінок і людей, які вважають себе небінарними або трансгендерними, у яких є місячні.

Аптеки відповідатимуть за розповсюдження продукції та проведення індивідуальних консультацій.

Зокрема, цей захід має сприяти використанню багаторазових засобів менструальної гігієни, а також скороченню понад 9000 тонн відходів, які щороку утворюються в Каталонії від використаних одноразових тампонів і прокладок.

Минулого року Іспанія ухвалила закон, згідно з яким засоби гігієни повинні роздавати безоплатно в школах, в’язницях, жіночих медичних закладах та інших державних установах. Проте вперше це буде універсальний захід.

У 2020 році Шотландія стала першою країною у світі, яка почала безоплатно видавати гігієнічні засоби жінкам й дівчатам.