В Австралії в нацпарку Костюшко вбʼють близько 16 000 диких коней
Фото: Mike Bowers/The Guardian

Після серії громадських консультацій в Австралії вирішили вбити здичавілих коней (брамбі) у національному парку Костюшко, пише The Guardian.

Міністерка охорони навколишнього середовища Нового Південного Уельсу Пенні Шарп оголосила, що це важливо для захисту дикої природи та екосистем парку, що знаходяться під загрозою зникнення.

У національному парку Костюшко диких конів — понад 19 000. Влада штату Новий Південний Уельс хоче скоротити цю чисельність до 3000 до середини 2027 року.

Працівники парку вже вбивають диких коней на землі за допомогою рушниць чи пасток. Але, за словами міністерки екології, цих заходів недостатньо. Коней відстрілюватимуть ще з повітря.

У федеральному науковому звіті йдеться, що здичавілі коні "можуть бути вирішальним фактором, який спричинить остаточне зникнення" шести тварин, що знаходяться під цією загрозою, і принаймні двох рослин, які теж можуть зникнути.

Влада вважає брамбі шкідниками, оскільки вони посилюють ерозію ґрунту та вбивають рослинність, випасаючись там або витоптуючи її. Вони руйнують нори, конкурують з іншими тваринами за їжу та прихисток, а також роблять джерела води антисанітарними.

"Ухвалити це рішення було непросто, ніхто не хотів би вбивати диких коней", — сказала Пенні Шарп.  Вона додала, що як міністерка навколишнього середовища, відповідальна за національні парки, тому не могла залишатися осторонь, коли коні завдавали шкоди екосистемам і культурній спадщині корінних народів.

Гелікоптерний метод забою вже використовувався у 2000 році. За три дні було вбито понад 600 диких коней.