У бельгійському місті безхатченків поселять в маленькі будиночки
Фото: Міська рада Ґента

У бельгійському місті Ґент міська влада оголосила про запуск інноваційної ініціативи, яка допоможе безхатченкам адаптуватися до життя вдома. Як повідомляє The Mayor, незвичним в цьому проєкті є самі будинки.

11 будівель, які називаються robuuste woningen, що перекладається з фламандської мови як "міцні будинки", були спеціально побудовані з урахуванням цього проєкту. Кожен з них має площу всього 36 квадратних метрів і являє собою дуплекс. Архітектурний дизайн будинків спрямований на створення відчуття комфорту, усамітнення та ізоляції.

Фото: Міська рада Ґента
Фото: Міська рада Ґента

"Поєднання малого масштабу та конфіденційності створює невелику спільноту, яка не лише пропонує мешканцям щось, за що можна вчепитися, але й можливість працювати над проблемами індивідуально в тиші та спокої", — пояснює Хафса Ель-Базіуї, голова ради управління об’єктами.

Будинки добре ізольовані, але в кожному з них також є світла зона відпочинку без жодної приватності. Палісадники огороджені стіною, є загальний сад з окремими пішохідними доріжками.

Найближчим часом п’ятеро жінок і шестеро чоловіків, які тривалий час були безхатченками, переїдуть туди.

Такий проєкт є першим в Бельгії, хоча концепція "надійних будинків" вперше була задумана в Данії. Ця ініціатива є частиною Ґентського плану дій ROOF, який передбачає політику надання житла бездомним людям перед вирішенням інших їхніх конкретних потреб і проблем.