У Берліні кліматичні активісти облили фарбою Бранденбурзькі ворота – фото
Фото: EPA

Кліматичні активісти "Останнє покоління" 17 вересня обприскали помаранчевою та жовтою фарбами Бранденбурзькі ворота в Берліні. Їх затримала поліція, пише Deutche Welle.

За даними поліції, постраждали всі шість стовпів пам'ятки Берліна. На місці працювало 40 екстрених служб, 14 осіб затримали правоохоронці. Ведеться розслідування щодо пошкодження майна, що завдає шкоди населенню. Поліція оточила велику територію навколо пам'ятки.

Зокрема, поліцейські не дозволила демонстрантам піднятися на Бранденбурзькі ворота після того, як помітили гідравлічний підйомник біля памʼятки.

Фото: EPA
Фото: EPA

Таким чином активісти хотіли передати повідомлення про те, що настав "час політичних змін", щоб "відійти від викопного палива". Вони вимагають припинити використання викопного палива до 2030 року.

"Ми не припинимо наш протест, поки не буде змін. Ми повинні відмовитися від нафти, природного газу та вугілля до 2030 року", — заявила група.

Фото: EPA
Фото: EPA

Уряд Німеччини націлений на кліматично-нейтральну економіку до 2045 року, але за останні два роки не досяг своїх цілей із захисту клімату.

Мер Берліна Кай Вегнер засудив недільний протест, заявивши, що місто підтримує "свободу вираження поглядів і чесну дискусію про наше майбутнє", а потім додав, що "цими діями група завдає шкоди не лише історичним Бранденбурзьким воротам, але й вільному дискурсу щодо важливих питання нашого часу і майбутнього".

Фото: EPA
Фото: EPA

З весни 2022 року "Останнє покоління" протестує по всій Німеччині. Штаб-квартиру політичної партії облили фарбою, як і елітні магазини та приватний літак у столичному аеропорту.

Група, найбільш відома своїми протестами, під час яких активісти обклеюють дороги та блокують рух, відіграє провокаційну та поляризаційну роль у німецькій політиці та суспільстві.

Фото: EPA
Фото: EPA