У Британії археологи-любителі знайшли в саду втрачений 400 років тому палац Тюдорів
Фото: Chaps

Група археологів-любителів знайшла залишки палацу Тюдорів, який зруйнувався понад 400 років тому, у селі в англійському графстві Нортгемптоншир, повідомляє The Guardian.

Команда Коллівестонського товариства збереження історії (Chaps) складається з понад 80 членів, починаючи від підлітків і закінчуючи людьми у віці 70—80 років. Уперше дослідники склали план пошуку палацу в березні 2018 року. Вони використовували "місцеві перекази та чутки", щоб уточнити сферу розкопок.

"Багато хто з нас виріс в цьому селі, і ви чуєте про втрачений палац і думаєте, чи це міф, чи реальність. Тож ми просто хотіли його знайти. Але ми купка аматорів. У нас не було ні грошей, ні експертних знань, щоб знайти втрачений палац, від якого нічого не залишилося. До цього нас привела наївність і просто важка праця", — зазначив голова Chaps Кріс Клоуз.

Фото: Chaps
Фото: Chaps

Археологи-аматори провели геофізичні дослідження та використали георадар (GPR), щоб виявити розташування стін палацу. А потім вони отримали дозвіл від власників будинків на розкопки в їхніх садах.

Історики з Університету Йорка допомогли ідентифікувати палац за знайденими камʼяними ліпнинами, а також приєдналися до розкопок, щоб розкрити будівлю та зберегти її на майбутнє.

У 2024 році команда Chaps планує подальші дослідження, які допоможуть встановити для чого використовувалася кожна будівля. А також вони хочуть отримати іншу інформацію, яка дозволить розробити архітектурний стиль разом з іншими важливими доказами датування.

Фото: Chaps
Фото: Chaps

Палац Тюдорів був відомий у XV столітті, там відбулася низка історичних подій. У 1503 році в палаці провели передвесільні урочистості Маргарити Тюдор і короля Шотландії Якова IV, а 16 і 17 жовтня 1541 року Генріх VIII перебував там при дворі.

Вважається, що останньою королівською особою, яка зупинялася в Коллівестоні, була Єлизавета I, яка, за записами, проводила тут суд 3 серпня 1566 року.

До середини XVII століття палац занепав, і досі було дуже мало доказів його існування. У 1980-х і 1990-х роках було кілька спроб знайти будинок матері Генріха VII, але жодна з них не була успішною.