У Великій Британії подружжя тримало в саду снаряд ХІХ століття як декор
Фото: Джеффрі Едвардс

У Великій Британії у графстві Пембрукшир подружжя Сіан і Джеффрі Едвардс тримало морський снаряд ХІХ століття в саду. Вибухонебезпечний пристрій використовували як декор, повідомляє BBC.

Подружжя думало, що снаряд не мав заряду. Сіан Едвардс розповіла, що часто стукала по ньому лопаткою, щоб обтрусити з неї землю після роботи в саду.

Однак нещодавно предмет помітив поліціянт. Він повідомив господарям будинку, що викличе саперів, щоб знищити його. "Це був старий друг. Мені дуже шкода, що бідолаху рознесли на шматки", — заявив Джеффрі Едвардс.

Міністерство оборони повідомило, що цей "морський снаряд" важить 29 кг. Тести показали, що снаряд працює, але лише з невеликою кількістю заряду. Його доставили до кар’єру в замку Волвін, засипали п’ятьма тоннами піску та підірвали.

Фото: Джеффрі Едвардс
Фото: Джеффрі Едвардс

Історію цього снаряду Джеффрі розповіла сім’я Морріс, адже попереднім власником будинку був їхній родич. Вибухонебезпечний пристрій знайшли понад 100 років тому, коли в бухті Сент-Брайдс стояли кораблі Королівського військово-морського флоту. Вони вчилися стріляти по мішенях неподалік від валлійського села Брод-Хейвен.

"Поп Морріс, який розносив лимонад, спускався до Брод-Хейвен на коні та знайшов снаряд. Він ледве витягнув його на берег, поклав на воза і поїхав додому за 11 км. Моріс поклав його вертикально на подвір'ї, де той і залишився", — додав чоловік.

Коли Едвардси купили будинок у 1982 році, то снаряд пофарбували в червоний — під колір підвіконня. Він простояв у саду протягом двох світових воєн.