У Черкасах забудовник планує звести багатоповерхівку на місці особняка Кринського
Фото: Суспільне Черкаси

В особняку Вацлава Кринського в Черкасах розпочали підготовчі роботи для будівництва багатоповерхівки. Попри те, що особняк у 2021 році внесли до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Про це повідомляє Суспільне.

Днями на паркані будинку з'явився паспорт об'єкта, де зазначено, що розпочали підготовчі роботи до зведення багатоповерхового житлового будинку з вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського призначення та підземним паркінгом.

Зазначається, що працівники поліції вже зафіксували порушення.

Фото: Суспільне Черкаси
Фото: Суспільне Черкаси

У 2021 році до суду скерували позовну заяву про зобов’язання приватного підприємця укласти охоронний договір на об’єкт культурної спадщини – "Житловий будинок пристава Табачнікова (особняк Вацлава Кринського)". Після чого 16 липня 2021 суд частково задовольнив заяву про забезпечення позову.

"Підприємцю заборонили вчиняти будь-які дії, спрямовані на пошкодження, руйнування або знищення об'єкта культурної спадщини до набрання законної сили судовим рішенням у цій справі. Наразі триває судовий розгляд у Черкаському окружному адміністративному суді. Розгляд справи по суті призначено на 7 липня 2023", – повідомляє речниця Черкаської обласної прокуратури Богдана Кулик.

Також наразі зареєстрували кримінальне провадження за фактом руйнування або пошкодження культурної спадщини, згідно з частиною 1 статті 15, частини 5 статті 298 Кримінального кодексу України.

Фото: Суспільне Черкаси
Фото: Суспільне Черкаси

Будинок по вулиці Байди Вишневецького, 2 — колишній особняк юрисконсульта Вацлава Кринського. Будівлю звели в Черкасах в 1907 році. Він входить до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

На місці будинку по вулиці Байди Вишневецького, 2 планували звести багатоповерхівку. Скасувати містобудівні умови, аби не допустити знищення цього будинку у Черкасах, 30 квітня вирішили на засіданні виконавчого комітету міськради. Через те, що територія, де розташовано будинок, – частина заповідних Черкаських берегових схилів.