У Черкасах забудовник планує звести багатоповерхівку на місці особняка Кринського
Фото: Суспільне Черкаси

В особняку Вацлава Кринського в Черкасах розпочали підготовчі роботи для будівництва багатоповерхівки. Попри те, що особняк у 2021 році внесли до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Про це повідомляє Суспільне.

Цікаво про здоровий спосіб життя на YouTube-каналі LIGA Life

Днями на паркані будинку з'явився паспорт об'єкта, де зазначено, що розпочали підготовчі роботи до зведення багатоповерхового житлового будинку з вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського призначення та підземним паркінгом.

Зазначається, що працівники поліції вже зафіксували порушення.

Фото: Суспільне Черкаси
Фото: Суспільне Черкаси

У 2021 році до суду скерували позовну заяву про зобов’язання приватного підприємця укласти охоронний договір на об’єкт культурної спадщини – "Житловий будинок пристава Табачнікова (особняк Вацлава Кринського)". Після чого 16 липня 2021 суд частково задовольнив заяву про забезпечення позову.

"Підприємцю заборонили вчиняти будь-які дії, спрямовані на пошкодження, руйнування або знищення об'єкта культурної спадщини до набрання законної сили судовим рішенням у цій справі. Наразі триває судовий розгляд у Черкаському окружному адміністративному суді. Розгляд справи по суті призначено на 7 липня 2023", – повідомляє речниця Черкаської обласної прокуратури Богдана Кулик.

Також наразі зареєстрували кримінальне провадження за фактом руйнування або пошкодження культурної спадщини, згідно з частиною 1 статті 15, частини 5 статті 298 Кримінального кодексу України.

Фото: Суспільне Черкаси
Фото: Суспільне Черкаси

Будинок по вулиці Байди Вишневецького, 2 — колишній особняк юрисконсульта Вацлава Кринського. Будівлю звели в Черкасах в 1907 році. Він входить до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

На місці будинку по вулиці Байди Вишневецького, 2 планували звести багатоповерхівку. Скасувати містобудівні умови, аби не допустити знищення цього будинку у Черкасах, 30 квітня вирішили на засіданні виконавчого комітету міськради. Через те, що територія, де розташовано будинок, – частина заповідних Черкаських берегових схилів.