У Чернігівській області заборонили відвідувати освітні заклади дітям без щеплень
Фото: Unsplash

У Чернігівській області головний санітарний лікар видав постанову про заборону відвідування освітніх закладів дітям, які не отримали профілактичні щеплення. Про це повідомляє Центр громадського здоровʼя.

За словами завідувача відділу імунізації ЦГЗ Андрія Пашинного, питання своєчасної вакцинації є вкрай важливим, щоб не допустити спалахів кору.

"Органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування всіх рівнів несуть спільну відповідальність за безпечне середовище для дітей в освітньому процесі. Адже ймовірність спалахів кору в освітніх закладах може зупинити освітній процес, а інфіковані особи матимуть ризики виникнення тяжких ускладнень, інколи летальних", — зазначив Пашинний.

Зокрема, хворі діти можуть стати джерелом передання інфекції серед дорослого населення, зокрема осіб, які за різних причин не отримали щеплення КПК (кір, паротит, краснуха). А це матиме вкрай важкі медичні наслідки для хворих.

Зазначається, що виконання плану кампанії щеплень проти кору по Чернігівській області становить 17,1%, що є найгіршим показником в Україні.

Водночас у Чернігівській міській раді наголосили, що не обмежуватимуть доступ до очного навчання нещепленим дітям.

"Ви придумали постанову, не ображайтеся, але вона повністю ідіотська, і ми цим займатися не будемо. Ми не проти щеплення, але не треба шляхом дітей, шляхом освіти розв'язувати питання, які треба вирішувати зовсім в інший спосіб", – повідомив в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако.

Він додав, що потрібно працювати інформаційно, індивідуально з батьками, через медицину.

Раніше головний санітарний лікар України Ігор Кузін заявляв, що для дітей без вакцинації існує альтернативна форма навчання — домашня або дистанційна.