Чому батьки не вакцинують дітей проти кору. Головний санлікар назвав декілька причин
Фото: Міністерство охорони здоровʼя

Головний санітарний лікар України Ігор Кузін назвав основні причини відмови батьків щеплювати дитину проти кору. 

"Насправді більша частина непроведених щеплень у нас повʼязана з такими доволі інтенсивними міграційними процесами. Приблизно 20% дітей під час телефонного опитування [повідомили, що] перебувають за кордоном або на території інших областей", – пояснив Ігор Кузін на пресбрифінгу 5 вересня.

Також він зазначив, що значний відсоток нещеплених дітей належить до представників релігійних громад. Тому нині активно залучаються представники Всеукраїнської ради церков для спільного проведення кампанії з вакцинації проти кору.

"Є ще певна частина, яка має абсолютні або відносні протипоказання, або певна частина, що також відмовляється від вакцинації, тому що поки не можуть знайти вільний час для відвідування пунктів щеплення. Ми вважаємо, що це тимчасові такі відмови, з якими продовжує працювати сектор охорони здоров'я", – додає головний санлікар.

Також він повідомив, що є випадки, коли дітей не допускали до фізичного відвідування школи у звʼязку з відсутністю щеплення. У такому разі їм забезпечують навчання в альтернативній формі – домашнє або дистанційне.

  • У липні 2023 року в Україні розпочато кампанію з вакцинації проти кору. Вона триватиме до кінця вересня. Станом на 5 вересня понад 73 000 дітей вже отримали щеплення (загальна потреба – 260 000). Найвищі темпи охоплення вакцинацією в Херсонській області та місті Києві, найнижчі – в Чернігівській, Вінницькій та Одеській областях. 
Детальніше про те, кому та де можна зробити щеплення проти кору читайте: В Україні розпочалась кампанія з вакцинації дітей проти кору. Де і як щепитися